02.12.2023, 11:41

Загроза радіаційній безпеці: на Запорізькій АЕС стався блекаут

АЕС

У ніч проти другого грудня на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, який спричинив загрозу радіаційній безпеці.

Про це повідомляє "]]>Енергоатом]]>", передає Час Пік.

Увечері першого грудня обірвалась лінія електропередачі "Запорізька ТЕС — Феросплавна", через неї АЕС отримувала живлення від української енергосистеми.

А вночі під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС — Дніпровська".

"У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі", — йдеться у повідомленні.

За даними Енергоатома, на четвертому енергоблоці існує найбільша загроза в такому стані. Причиною цього є те, що росіяни порушували умови ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС та тримали енергоблок в гарячому стані.

Такий режим в цьому випадку може стати причиною відмови основного обладнання енергоблока. Його потрібно негайно перевести в холодний стан.

"Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку поновлено звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ. Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці", — додали в Енергоатомі.

Пропонуємо до перегляду:

"Танці" – це епізод-жарт до першого сезону анімаційного серіалу "Хробаки". Любов не має кордонів – це всім відомо. Але в межах цих самих кордонів вона часом набуває дивних, іноді кумедних форм.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Читайте також: В Енергодарі окупантів заселяють у квартири місцевих жителів, - ЦНС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк