09.05.2024, 20:53

"У звільнених селах Луганщини живе 55 людей", - начальник Красноріченської селищної військової адміністрації

Марина Гончар | Всі новини автора
луганщина

У Луганській області Силами оборони деокуповані 15 сіл, але більшість з них — це "смуга зіткнення".

Про це в етері повідомив начальник Красноріченської селищної військової адміністрації Михайло Хуторянський, передає Час Пік.

За його словами, Невське, Макіївка, Греківка та Новолюбівка — села, де наразі лишаються місцеві мешканці, але з моменту деокупації вони під постійними обстрілами.

До повномасштабного вторгнення в цих населених пунктах мешкало близько 1 500 осіб, а нині у звільнених селах живе 55 людей. Від інфраструктури майже нічого не залишилось.

"Тут було дві сучасні школи, два фельдшерсько-акушерських пункти, будинок культури, будівлі старостатів. Зараз все це зруйновано. На території сіл немає жодного вцілілого будинку. Понад 400 сімей залишились без житла. Постійні обстріли. Понад два роки люди живуть без світла, без роботи, медичного й соціального забезпечення", — йдеться у повідомленні.

Тим часом до населених пунктів завозять гуманітарну допомогу, продовольчі набори та будівельні матеріали.

"Тримають городи, мають невеликі угіддя біля хат. Окрім цього, не менше одного разу на місяць надаємо гуманітарну допомогу — продуктові та гігієнічні набори. Вони забезпечені ліками проти сезонних захворювань, антибіотиками та заспокійливими. Надаємо будівельні матеріали для тимчасових ремонтів, маємо можливість замінювати побите віконне скло та порвану плівку — полікарбонатом", — розповів Хуторянський.

214 жителів із чотирьох сіл Луганщини евакуювались на підконтрольну Україні територію. 

"Евакуацією займається наша військова адміністрація та поліція області. У квітні провели розмову із жителями, опитування, але на цей час всі вони підписали відмову від евакуації. Якщо пізніше людині знадобиться негайна евакуація, ми її надамо", — підкреслив начальник Красноріченської селищної військової адміністрації.

Читайте також: "Нежданчик" для мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного: чого їм чекати у разі ухвалення в РФ закону про позбавлення громадянства

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк