22.05.2024, 10:57

"Загребуть усіх": Жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного варто готуватися до "могилізації"?

"Загребут всех": Жителям Лисичанска, Северодонецка и Рубежного стоит готовиться к "могилизации"?

У Росії на різних рівнях все частіше звучать заяви про те, що про нову хвилю мобілізації у РФ навіть не йдеться. І чим частіше звучать ці висловлювання, тим більше люди зміцнюються у думці, що додаткова мобілізація неминуча. А оскільки захоплені українські землі Кремль оголосив "новими російськими регіонами", жителям цих територій теж варто починати хвилюватися.

Кремль часто вдається до т.зв. тактиці "промацування", коли перш ніж якесь прийняте рішення буде втілено у життя, його "пускають у маси" з метою дізнатися, як ставиться народ до нових непопулярних заходів та кроків влади. Останніми днями все частіше росіянам розповідають про те, що мобілізація не потрібна, що армія укомплектована й перемога близька. На тлі всього, що відбувається на фронтах та повітряних тривог, що почастішали у РФ, розсудливі люди розуміють, що це вже навіть не "перші дзвіночки", а "дзвін в набат". Час Пік спробує розібратися, чи варто боятися мобілізації мешканцям "звільнених" міст Луганщини.

Про мобілізацію не йдеться?

Указ про часткову мобілізацію в РФ було підписано російським президентом 21 вересня 2022 року, вже наприкінці жовтня було оголошено про її завершення, проте указу про це опубліковано так і не було. Тоді було оголошено, що мобілізація зачепить тих, хто проходив службу, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід. За цей час було мобілізовано близько 320 тисяч осіб. У комітеті Держдуми РФ з оборони заявили, що немає необхідності додаткової мобілізації, оскільки йде активний набір бажаючих воювати за контрактом.

Наприкінці минулого року Путін знову заявив про відсутність необхідності нової мобілізації. Тим часом у РФ активно набирають контрактників для війни в Україні. У солдати "другої армії світу" вербують ув'язнених, набирають наркоманів, алкоголіків та хворих, гребуть усіх поспіль, навіть дуже далеких від армії росіян. Кремлю "по барабану", кого утилізувати у "м'ясних штурмах".

З 14 травня 2024 року посаду міністра оборони РФ обіймає Андрій Білоусов, який змінив у кріслі Шойгу. Він одразу заявив, що ключовим завданням Міноборони є "перемога у СВО", яка "має бути досягнута з найменшими людськими втратами". Першочерговими завданнями він назвав забезпечення озброєння та комплектування російської армії. При цьому він наголосив, що про нову хвилю мобілізації не йдеться. Відповідаючи на питання про те, як у відомстві збираються вирішувати проблеми з комплектуванням російської армії, не вдаючись до мобілізації, новий міністр оборони РФ відповів, що йдеться лише "про планові заходи", зокрема, продовжується призов громадян по мобілізації та набір на службу за контрактом. При цьому і росіянам, і мешканцям окупованих територій добре відомо, що мобілізація в добровільно-примусовому порядку триває...

"Стратити не можна помилувати"

У вересні 2022 року до Держдуми РФ було внесено законопроєкт про відстрочку від мобілізації для батьків, у яких на утриманні перебувають не четверо, а троє дітей віком до 18 років або до 23 років у разі, якщо діти – студенти очної форми навчання. Тоді комітет Держдуми з оборони схвалив ці поправки.

У травні 2024 стало відомо, що комітет Держдуми з оборони рекомендував відхилити цей законопроєкт. Рішення Комітету було опубліковано 15 травня. Як заявили депутати, несення військової служби – це "конституційні обов'язки", у т.ч. й для багатодітних батьків, які мають на утриманні трьох дітей. Депутати уточнили, що розширення переліку категорій, які мають право на відстрочку, "негативно вплине на комплектування" армії. Але "якщо ситуація дозволяє", президент окремим указом надає відстрочку від призову по мобілізації. 

Мабуть, поки що "обстановка не дозволяє", якщо вже комітет Держдуми з оборони рекомендував відхилити раніше схвалений законопроєкт. Як заявили в комітеті, підходи до проведення мобілізації не можуть бути однаковими у разі необхідності проведення СВО та у разі "початку великомасштабної агресії проти РФ". Чи означає ця заява, що мобілізація буде не лише не завершена, а посилюватиметься? Це тільки "дзвіночки" чи вже "набат"?

"Могілізація" всіх, без відстрочок та броней

На тлі появи новини, що комітет Держдуми з оборони рекомендував відхилити законопроєкт про надання відстрочки для батьків трьох і більше дітей, член комітету генерал-лейтенант Віктор Соболєв дав інтерв'ю російським виданням. Він заявив, що "мобілізація у разі війни - це мобілізація" і "ніяких відстрочок тут бути не може", інакше, "воювати не буде кому".

За його словами, у разі оголошення Росією війни Україні буде проведено "загальну мобілізацію", яка виключає відстрочку від служби для громадян РФ. На бронь зможуть розраховувати лише працівники військово-промислового комплексу та ті, хто забезпечує продовольчу безпеку країни. Іншими словами, уникнути мобілізації зможуть лише ті, хто робить смертоносну зброю та допомагає росіянам не померти з голоду.

За словами генерала, насамперед на фронт планують відправити нових громадян РФ з країн Центральної Азії. Адже в них, як правило, багатодітні сім'ї. Чи не тому комітет Держдуми з питань оборони рекомендував не підтримувати законопроєкт, спрямований на захист інтересів особливої категорії сімей? Тепер буде легше "зачистити" територію Росії від "чужих"...

Завдання вижити

Хоча у Міноборони РФ стверджують, що "повна мобілізація" не очікується і "план за чисельністю" повністю виконується, щодня російська армія зазнає втрат, а це означає, що місце утилізованого вояки хтось має зайняти. Охочих воювати за контрактом за обіцяні "величезні" гроші з кожним днем дедалі менше, а потреби у "мобіках" зростають.

Російське командування вже не приховує, що проблему вирішуватимуть за допомогою "нових росіян", які проживають як у Росії, так і у "нових регіонах РФ". Таким чином Кремль вирішує одразу кілька завдань: "зачищає" територію РФ від "чужих", поповнює "ряди смертників" у своїй армії та позбавляється місцевих жителів на захоплених українських територіях, звільняючи їх для "понаїхавших" з РФ.

Чи торкнуться події, що відбуваються останнім часом у РФ, мешканців окупованої Луганщини? Безперечно! Й насамперед - мешканців "нових звільнених" територій. Чому? Та тому що міста, окуповані у 2014 році, вже "зачищені" від місцевого працездатного чоловічого населення. До того ж, вони вже неабияк заповнені "понаїхавшими" з РФ. А "нові російські" території - просто "клондайк" для окупантів - і чоловіків повно, і поки що є що грабувати, і є куди переселяти росіян...

Особливу увагу приділяють окупанти містам т.зв. "трикутника" на Луганщині. Незважаючи на те, що звідти виїхала більша частина населення, у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному ще достатньо чоловіків, яких можна кинути у "м'ясні штурми". А оскільки в РФ навіть своїх гребуть на війну "кривих, косих, кульгавих та горбатих", то сподіватися на поблажки від окупантів українцям не варто. Не врятує навіть російський паспорт, не допоможе співпраця з окупантами. "Новим росіянам" вкажуть на конституційний обов'язок захищати РФ, а колаборантів легко замінять "понаїхавші" спеціалісти.

До того ж, у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному дуже багато порожнього житла, що належить переселенцям. Наразі йде активний "віджим" квартир і будинків, які планують продавати "понаїхавшим". Сьогодні багато росіян, які раніше і назв цих міст не чули, дивляться по телевізору "правдиві" новини про "відновлення" Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного. Їм пропонують взяти пільгову іпотеку та купити житло у містах "трикутника". Спочатку в хід підуть "віджаті" квартири і будинки, потім візьмуться за зайняті, що сподобалися. З незгодними окупанти особливо не церемоняться...

Якщо два роки тому, одразу після "визволення" жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного вірили, що мобілізація місцевих не торкнеться, то тепер їхня довіра до окупантів тане з кожним днем. Міста "закриті", всіх чоловіків взято на військовий облік, у населених пунктах Луганщини триває добровільно-примусова мобілізація. Залишитися живим допоможе тільки закінчення війни, але до нього ще потрібно дожити. А це завдання дуже складне ще й тому, що у цих містах лікуватися тепер ніде, нічим й дуже дорого.

Читайте також: На ТОТ видають "зелену карту": чи потрібен такий документ мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Читайте також: "Ощасливлення" народу триває, або Як окупанти завалюють Лисичанськ "крутими" подарунками

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк