28.05.2024, 22:35

У Києві відкрили вуличну виставку "Європейська спадщина Донеччини та Луганщини"

виставка

На Михайлівській площі в Києві, відкрилася захоплююча вулична виставка під назвою "Європейська спадщина Донеччини та Луганщини". Вона триватиме до 4 червня, та здійснена за підтримки Міністерства закордонних справ України. Виставка захоплює історією та культурою міст, що стоять на передньому краї війни.

Про це повідомили у МЗС України, передає Час Пік.

Проєкт "Європейська спадщина Донеччини та Луганщини" був реалізований за підтримки програми (re)connection UA 2023/24, спільно з ГО "Музей сучасного мистецтва" / MOCA NGO та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) у партнерстві з UNESCO. Фінансову підтримку надала Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціатива UNESCO-Ашберг для митців та культурних професіоналів, а Міністерство закордонних справ України виступило партнером виставки.

Свого часу Бельгія була найпотужнішим інвестором на Сході України. Саме бельгієць Ернест Сольве побудував найбільший у Європі содовий завод у Лисичанську, навколо якого і виросло згодом місто. Після розбудови бельгійцями інфраструктури в Лисичанськ стікались тисячі людей. Величезні модерні заводи в українському степу виглядали на той час футуристично - деякі люди просто приїздили подивитись на цих залізних монстрів, а заодно спробувати бельгійського пива та шоколаду.

Після захоплення влади більшовиками близько сотні бельгійських підприємств націоналізували. Бельгійська громада мусила тікати. Бельгія ще довго не визнавала СРСР, вимагаючи компенсацій за відібране в її громадян майно.

Зараз Лисичанськ під російською окупацією, а доля бельгійської спадщини - невідома.

Більше про європейську спадщину Донеччини та Луганщини можна дізнатись - з 21 травня до 4 червня на вуличній виставці на Михайлівській площі у Києві.

Читайте також: ВР може ліквідувати Донецьку та Луганську обласні ради, - Корнієнко

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк