06.06.2024, 22:28

Немає довідки - немає грошей? Що ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного мають знати про незаконні вимоги на роботі

работа

Люди, які евакуюються з населених пунктів, що перебувають в окупації або в зоні активних бойових дій, часто змушені шукати роботу. Роботодавці можуть отримувати компенсації за працевлаштування переселенців, але надання довідки про взяття на облік в якості ВПО не є ключовим.

Чи дійсно довідка ВПО така необхідна під час працевлаштування, чи мають право роботодавці її вимагати та про які важливі нюанси слід знати переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного у пошуку роботи - розповість Час Пік.

Які документи потрібно надавати?

Як пояснюють юристи, згідно з ]]>ч. 2-3 ст. 24 КЗпП]]>, громадяни України під час укладання трудового договору повинні надавати:

  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (якщо людина раніше не працювала - вона має право подати прохання щодо оформлення трудової книжки);
  • документи про освіту, стан здоров'я, військово-облікові документи - у випадках, передбачених законодавством;
  • податковий номер, фото для оформлення особистої справи. 

Ці норми стосуються всіх громадян. Немає значення, в якому населеному пункті зареєстрована особа та чи має статус ВПО.

Що немає права вимагати роботодавець?

Відповідно до ст. 25 КЗпП, роботодавець не має права вимагати від працівника або претендента документи чи відомості, що підтверджують:

  • партійну та національну належність;
  • походження;
  • реєстрацію місця проживання чи перебування;
  • будь-які документи, подання яких не передбачено законодавством (наприклад, якщо для роботи не обов'язковою є довідка про стан здоров'я - її не мають права вимагати).

Таким чином, працівник або претендент не зобов'язаний надавати на вимогу роботодавця довідку про взяття на облік як ВПО.

"Відмова у наданні довідки НЕ може бути підставою для відмови у прийнятті на роботу, адже наразі вона НЕ є документом, який обов'язково слід надавати при прийнятті на роботу", - зазначає ]]>"Юридичний порадник для ВПО"]]> у Facebook.

Чому деякі роботодавці все ж таки вимагають довідку?

Деякі роботодавці можуть наполягати на тому, щоб чинні працівники з числа ВПО або претенденти, які евакуювалися в інші регіони, надали відповідний документ. Пояснюється це тим, що у разі працевлаштування переселенців працедавець може отримувати допомогу від держави. Допомога передбачена ]]>постановою уряду 20.03.2022 № 331.]]>

Відповідно до постанови, роботодавці можуть розраховувати на компенсацію видатків у розмірі мінімальної заробітної плати протягом 3 місяців, а для осіб з інвалідністю з числа ВПО - 6 місяців з дня працевлаштування.

У такому разі у працівників можуть попросити надати копію довідки про взяття на облік як ВПО. Проте вимагати, погрожувати звільненням тощо - ніхто не має права.

Але все буде інакше?

Наприкінці квітня 2024 року Україні було прийнято закон про необхідність повідомляти роботодавця про родичів та знайомих, які перебувають в окупації. Насамперед норма закону, очевидно, торкнеться переселенців. На даний момент закон не працює, оскільки за два тижні президент його ветував - документ перебуває на доопрацюванні.

Якщо після доопрацювання основні пункти закону не буде змінено, то громадяни України, у тому числі ВПО, повинні будуть повідомляти роботодавців про "зв'язки" в окупації. Відмова працівника від надання інформації може бути умовою для звільнення. Як саме планується доопрацьовувати закон - поки невідомо, але не виключено, що без обов'язкового інформування про наявність статусу ВПО вже не обійтися під час працевлаштування. На сьогодні законодавство не зобов'язує працівників надавати документ про взяття на облік в якості внутрішнього переселенця.

Читайте також: Оренда житла у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному: хто і за які ціни користується нашими квартирами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк