09.06.2024, 19:28

"Тільки мат": Що для переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного означає підвищення тарифу на світло і хто зможе не платити всю суму

тарифы на свет

З 1 червня в Україні змінилися тарифи на електроенергію. Атаки російської армії спровокували в країні енергетичну кризу. Однак для деяких категорій населення новий тариф буде надто високим.

Скільки доведеться платити за світло вже цього місяця і що говорять про підвищення ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які крім комунальних послуг у більшості випадків змушені оплачувати ще й оренду житла, - розповість Час Пік.

Нові тарифи - скільки і для кого

31 травня уряд України ухвалив рішення щодо зміни тарифу на споживання електроенергії.

  • Для всіх побутових споживачів встановлено єдиний тариф - 4,32 грн за кВт.
  • Для гуртожитків залишається старий тариф - 2,64 грн за кВт.
  • Для тих, хто проживає в будинках з електроопаленням, в опалювальний сезон діятиме диференційований тариф: до 2000 кВт∙год на місяць - 2,64 грн/кВт∙год, понад 2000 кВт∙год на місяць - 4,32 грн/кВт∙год. Влітку - тариф загальний.

Ці тарифи, за рішенням уряду, діятимуть до середини квітня 2025 року.

Міністерство енергетики виступало з ініціативою залишити тариф 2,64 грн/кВт∙год для тих, хто споживає менше 100 кВт∙год на місяць, та підвищити до 4,8 грн/кВт∙год для перших та наступних кіловат-годин понад цю межу. Однак від такого варіанта уряд відмовився. Навіть якщо, наприклад, у квартирі практично немає побутової техніки і на місяць "накручено" дуже мало світла - платити доведеться на загальних умовах.

Хто може отримати пільги та як заощадити?

На отримання пільг можуть претендувати сім'ї, які виховують трьох та більше дітей, але лише якщо сукупний дохід сім'ї за останні шість місяців на одного члена сім'ї не перевищує 4240 гривень. У такому разі "знижка" становитиме 50% на всі комунальні послуги.

Окрім того, громадяни можуть претендувати на отримання субсидії. Процедура розпочалася з 1 червня. Домогосподарствам, які отримували грошову компенсацію на оплату комуналки за окремим механізмом на час дії військового стану, необхідно протягом місяця (до 1 липня) звернутися до ПФУ для продовження виплат.

Окремого механізму, який би дозволяв усім ВПО отримувати пільги, немає. Тож, отримати пільги чи субсидії можна на загальних підставах.

Як платити менше?

Тепер особливого значення набуває нічний тариф на електроенергію. За споживання електроенергії у нічний час (з 23:00 до 7:00) українці сплачують лише половину звичайної вартості. Але щоб ним користуватися, необхідно встановити спеціальний лічильник, який реєструє споживання вдень (з 7:00 до 23:00) та вночі (23:00 до 7:00) окремо.

Як відреагували ВПО з міст "трикутника" на підвищенні тарифу на світло?

Час Пік провів у Facebook опитування, яке показало, що для переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного новий тариф завдасть "удару" по кишені. Більше половини учасників опитування вважають, що 4,32 грн за кВт - це дорого, і щоб оплачувати комуналку - доведеться заощаджувати на чомусь іншому. Лише 1% учасників опитування стверджує, що підвищення ніяк не вплине на благоустрій.

Варто зазначити, що користувачі Facebook мали можливість доповнити опитування своїм варіантом. Так і з'явився ще один варіант відповіді: "Тільки мат". Цей варіант обрала третина опитаних (33%). Ще 14% учасників опитування стверджують, що не знають де брати гроші на оплату комунальних послуг. На підставі опитування можна зробити висновок, що для переселенців підвищення тарифу на світ аж на 60% виявиться дуже відчутним, оскільки крім комунальних послуг часто необхідно також оплачувати оренду житла.

опрос

Читайте також: Нема довідки - немає грошей? Що ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного мають знати про незаконні вимоги на роботі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк