26.06.2024, 19:17

Wildberries та Ozon відкрилися?: у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному можна отримувати посилки, але є нюанси

посылка в лисичанск и северодонецк

У мережі поширилася інформація про те, що мешканці тимчасово окупованого трикутника зможуть робити замовлення на російських маркетплейсай Wildberries та Ozon. Однак жителі Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, як і інших захоплених росіянами населених пунктів, все ж таки повноцінними громадянами РФ не є і користуватися тими ж послугами не можуть.

Чи дійсно в Лисичанську, Сєвєродонецьку і Рубіжному можна замовити товари з Wildberries та Ozon - розібрався Час Пік.

Про що пишуть у мережі?

Нещодавно в одному з проросійських чатів у Telegram з'явилася інформація про те, що у Лисичанську відкрився пункт видачі замовлень Wildberries, а у Сєвєродонецьку нібито працює пункт видачі замовлень Ozon. Але інформація виявилася достовірною лише частково, оскільки російські маркетплейси офіційно "не зайшли" на територію так званої "ЛНР".

Що на практиці?

За словами користувачів мережі, пункти видачі Wildberries та Ozon у містах "трикутника" не висвічуються в додатку. Тому замовити товари через особистий кабінет не вийде навіть у тому випадку, якщо є доступ до інтернету.

т

тт

"Офіційно Ozon та Wb не працюють на території ЛНР. Про які пункти видачі ви говорите? Ті пункти, що є в ЛНР, - це посередники і вони ніяк не можуть відображатися в додатку. Таке враження, що ви за бортом",

"Це пункт видачі замовлень при замовленнях людям, які працюють із Wb та Ozon", - коментують користувачі мережі ситуацію.

Новий "бізнес" на доставках

Оскільки на території окупованої Луганської області поштові доставки як такі не здійснюються, отримати відправлення на пошті або в пунктах видачі (навіть якби вони працювали) неможливо. Ситуацією скористалися нові "бізнесмени", які мають можливість регулярно курсувати між РФ і, наприклад, Лисичанською або Сєвєродонецьким.

Щоб замовити товар з Wildberries та Ozon необхідно зв'язатися з "заповзятливими товаришами", які зможуть зробити доставку як посередники.

"Компанія-посередник надає вам адресу пункту видачі, звідки вони забирають товар. Як правило, це Ростов чи Ізварине. Ви робите замовлення і, по приходу, скидаєте їм у Telegram код замовлення, штрих-код на отримання і вам повідомляють, коли ви зможете забрати товар тут, в ЛНР. Дехто просто за вас його забирає. Деякі привозять товар, ви його можете подивитися і навіть відмовитись, і лише потім в особистому кабінеті роблять відмітку про отримання", - така схема доставки замовлень працює.

Скільки коштують "послуги"?

До окупації будь-який мешканець Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного міг замовити товар із практично будь-якої країни. Тепер із доступних лише російські маркетплейси. Навіть не самі маркетплейси, а хитрі схеми "бізнесменів" на доставці. Звичайно, за доставку треба доплачувати окремо.

"Працюють посередники, які отримують посилки на території РФ і привозять до ЛНР переважно за 5-10% від вартості замовлень", - стверджують у мережі.

Все ще не в Росії?

Ситуація з російськими торговими інтернет-майданчиками вкотре доводить, що окупована територія Луганської області для самих росіян - не Росія. Те, що доступне росіянам, не доступне для "нових регіонів", а якщо й доступне, то тільки тому, що перевізникам чи доставникам вигідно займатися посередництвом. Крім того, решта світу для мешканців регіону закрита - міжнародні доставки неможливі. У цьому і вся "свобода"...

Читайте також: "Тільки мат": Що для переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного означає підвищення тарифу на світло і хто зможе не платити всю суму

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк