01.07.2024, 10:50

"Коли окупантів видавлять із Харківщини?": думка військового експерта

апопрло

На тлі провалу російської операції на Харківщині, а також відтіснення підрозділів РВВ, що в районі Липців, що в районі Вовчанська, це запитання починає лунати дедалі частіше.

Про це повідомляє військово-політичний оглядач Олександр ]]>Коваленко]]>, передає Час Пік.

"І на це запитання я відповім наступним чином, що шокує багатьох: "Навіщо?". Але перш ніж триггерити, варто звернути увагу ось на що...", - йдеться у повідомленні.

За його словами, до формування ГВ "Північ" біля кордону з Україною перебували групи військ чисельністю трохи більше 35 тисяч. ГВ "Бєлгород" - трохи більше 15 тисяч тіл, ГВ "Брянськ" і ГВ "Курськ" - близько 10 тисяч кожна. Але, після об'єднання в ГВ "Північ", ця кількість зросла до 50 тисяч, а напередодні початку наступу на Харківщину 10 травня їхня загальна кількість була 53 тисячі.

"Найчисельнішою залишалася колишня ГВ "Бєлгород" - близько 40 тисяч тіл", - наголосив він.

Нині ГВ "Північ" становить близько 60 тисяч, а колишня ГВ "Бєлгород" - понад 45 тисяч тіл. При цьому, для посилення ГВ "Північ" і продовження боїв на Харківщині командування РВВ послабило і перекинуло в Бєлгородську область підрозділи зі складу:

  • Краматорського напрямку - 83-ї ОДШБр (оперувала в районі Часового Яру, по лінії Іванвоське-Клещіївка-Андріївка);
  • Курахівського напрямку - "легендарну" 155-ю ОБр МП, у складі якої, після двох провальних наступів на Вугледар, не залишилося жодного морського піхотинця, який хоча б раз у житті бачив море;
  • зі складу ГВ "Дніпро" - 810-ї ОБр МП, що рік довбала об Кринки, і 61-ї ОБ МП, яка нещодавно успішно втопила своїх тюленів під Нестригою.

На його думку, Харківщина витягує у РОВ ресурс і сковує його в цій локації. Відкривши дві нові ділянки фронту, Росія не може їх кинути, через твердолобу впертість незграбного генералітету, але і домогтися там успіху теж не може. Фактично, Харківщина висмоктує у РОВ 25 тисяч зайвого ресурсу, який потрібно регулярно оновлювати й підживлювати.

"Тому я не виключаю, що до кінця літа СОУ вийдуть на лінію Глибоке-Лук'янці з повним контролем цих сіл і зосередженням на добиванні росіян у Красному-Мороховец-Олійниковому. Виб'ють росіян із Вовчанська, відтіснивши від міста на 1-2 км, так само як у районі Бугруватки. Можливо, проведуть рейди в Гатище-Огурцове. Але збережуть присутність РОВ настільки, щоб ті не мали змоги зменшити угруповання в Білгородській області", - наголосив Коваленко.

Якщо росіян зараз повністю вибити з Харківської області, то вони, залишивши в Бєлгороді стандартний набір тіл 15-20 тисяч, зосередять ресурс, що вивільнився, на одному або декількох напрямках. 

"Російське командування своїм перформенсом у Харківській області не тільки не досягло тактичних і тим паче оперативно-тактичних успіхів, занапастило тисячі одиниць людського ресурсу і продовжують його там занапастити, а й загнало себе в пастку, з якої вибратися практично неможливо. Адже якщо просто взяти й вивести війська з цих двох ділянок БД, то виникне питання: "А навіщо це все було потрібно, та ще й такою ціною?", - повідомив експерт.

У підсумку генерал-полковник Олександр Лапін дуже швидко опиниться на лаві підсудних, але не в Гаазі, а 235-го гарнізонного військового суду в Москві за несподівано виявлену корупцію.

"Ну, а поки росіяни перемелюють на фарш на Харківщині, незручні питання притримуються до слушної нагоди", - написав він.

Читайте також:

Неприпустиме ставлення до військових ЗСУ: у Києві влаштували автопробіг для привернення уваги влади

Тренди Instagram у 2024 році: накрутка та інші нововведення

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк