26.07.2024, 15:05

Деталі вбивства Ірини Фаріон: що відомо про розслідування та мотиви стрілка

Оксана Мовчан | Всі новини автора
авпарп

19 липня 2024 року Львів втратив видатну особистість. Ірина Фаріон, мовознавиця та громадська діячка, стала жертвою жорстокого злочину.

Все, що відомо про вбивство Фаріон зібрав Час Пік у наступному матеріалі.

Після того, як невідомий вистрілив їй у скроню під час очікування таксі у дворі власного будинку на вул. Масарика, медики були змушені доставити жінку в лікарню у критичному стані.

Виявилося, що постріл був смертельним, і, незважаючи на термінову операцію, Фаріон померла того ж вечора. Поліція одразу кваліфікувала злочин як умисне вбивство.

Розслідування та підозрюваний

Протягом дня після злочину в мережі з'явилися світлини молодого чоловіка в панамці і темних окулярах, який підозрюється у вбивстві. Сусіди Фаріон повідомили, що цей чоловік з’являвся біля будинку жертви впродовж тижня перед нападом. Поліція підтвердила, що цей хлопець є підозрюваним у справі й оголосила його в розшук.

Слідство встановило, що затриманий прибув до Львова 9 липня й орендував кілька квартир через інтернет-систему Booking. Останню орендував 19 липня, у день вбивства. Серед знайдених речей підозрюваного були маскувальні елементи, такі як окуляри та накладна борода, які він використовував для камуфляжу. Поліція також виявила спортивну гільзу розміром 9х18, яка може бути пов’язана з "чорним ринком" зброї.

Сліди та мотиви

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що слідство розглядає кілька версій мотивів вбивства, серед яких особиста неприязнь та громадська діяльність Фаріон. Не виключається і версія про можливий "російський слід". Нещодавно російські медіа оприлюднили відео, на якому російські "націонал-соціалісти" беруть на себе відповідальність за вбивство Фаріон, що підкріплює припущення про можливу причетність спецслужб РФ.

Підозрюваний та його дані

Затриманий є 18-річним уродженцем Дніпра. Він навчався в місцевій гімназії та займався футболом. Батько підозрюваного заявив, що про сина не знав нічого негативного і дізнався про затримання від дружини. У телефоні підозрюваного також знайдено прощальний лист, в якому він вибачається перед батьками за свої дії, зазначаючи, що приховував інформацію про свій намір через небезпеку для родини.

Майбутні кроки

Наразі слідство продовжує перевіряти зв'язки підозрюваного з неонацистськими рухами та його можливу причетність до інших злочинів. Відомо, що він також планував напади на інших публічних осіб, серед яких можливе націлювання на народного депутата Максима Бужанського.

Суд над підозрюваним у вбивстві Ірини Фаріон перенесено на 16:00, очікується прибуття приватного адвоката.

Донька загиблої, Софія Семчишин, заявила про намір домагатися довічного ув'язнення для злочинця, підкресливши, що її мати завжди закликала боротися до кінця.

"Ми будемо боротися до кінця. Бо мама казала, що потрібно триматися, боротися і, звичайно, ми переможемо", – наголосила вона.

Читайте також:

"Безвідповідальність окупантів": чергова ДТП з тяжкими наслідками для цивільного водія сталася у Рубіжному

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк