01.08.2024, 07:46

На ТОТ щоб отримати дозвіл на поховання необхідно мати російський паспорт - правозахисники

Иллюстративное фото / Открытый источник

Окупаційні адміністрації тимчасово окупованих територій України запровадили черговий інструмент тиску на місцевих жителів з метою змусити їх отримати російський паспорт.

На захоплених територіях України окупанти вимагають паспорт РФ для проведення поховання. Про це Східна Правозахисна група повідомила у ]]>Facebook]]>, передає Час Пік.

За даними правозахисників, на сьогоднішній день поховати людину неможливо без "договору" з "державною корпорацією "Ритуал", яка є монополістом у ритуальних послугах на тимчасово непідконтрольних територіях України.

Тільки через цю контору можливо:

  • отримати місце для поховання
  • викопати могилу на кладовищі
  • перевезти тіло померлого в морг та/або на місце поховання

Проте, "Ритуал" укладає такі "договори" лише з тими, хто має паспорт РФ.

"Вартість похорону часто є непосильними фінансовими витратами для родини померлого. Необхідні витрати на проведення поховання вартують від 80 000 рублів.

Так звана компенсація на проведення похорону виплачується родичу померлого лише при наявності у заявника паспорта громадянина РФ. Обов'язкова умова отримання компенсації - Одержувач має пред'явити свій російський паспорт та реквізити розрахункового рахунку, на який зараховувати допомогу. У Донецьку проходить лише рахунок, відкритий у ПСБ. З 1 лютого 2024 р. сума компенсації не перевищує 8370, 20 руб.", - йдеться у повідомленні.

Російські окупанти всіма способами змушують людей прийняти громадянство РФ та отримати російський паспорт. На ТОТ неможливо лікуватися та отримувати різні держпослуги без "червоної книжечки", також неможливо отримати роботу та соцвиплати, навіть новонароджену дитину не зареєструють без наявності паспорта РФ у її батьків. А тепер ще й поховати спокійно не дадуть...

Читайте також:

"Знають не всі": Чому ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного потрібно оформити статус "дитина війни"

Компенсація за знищене житло: Хто з ВПО Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримає гроші в першу чергу?

Жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного спишуть частину платежів за світло та газ? Хто потрапив до категорії "щасливчиків"?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк