01.08.2024, 13:50

Українські дрони та ракети змушують російський флот терміново перебазуватися з Криму на Кавказ

Віктор Білий | Всі новини автора

Російський Чорноморський флот терміново переміщується з окупованого Криму на Кавказ під тиском атак українських дронів та крилатих ракет.

За даними дослідницької групи Bellingcat, Росія прискореними темпами будує нову базу для Чорноморського флоту в окупованій Абхазії, повідомляє Час Пік.

Супутникові знімки показують значні зміни в гавані Очамчирі, де з початку 2024 активно ведеться будівництво. Зведено кілька нових споруд, обладнано майданчики для нового будівництва та встановлено новий периметр, що значно збільшує розмір бази.

На східній стороні порту, де залізничні колії підходять до військової бази, в останні тижні збудовано великий бетонний фундамент розміром приблизно 100 на 40 метрів. У порту Очамчира також будуються нові будівлі та об'єкти, які, на думку експертів, нададуть базі стратегічного значення.

Дослідники Bellingcat зазначають, що нова база в Очамчирі стане постійним місцем дислокації частин Чорноморського флоту Росії. Це забезпечить флоту безпечний притулок від атак українських дронів, які змусили перемістити більшу частину флоту до Новоросійська.

Загалом на базі Очамчира спостерігається поява нових фундаментів, розчищення землі для забудови та новий периметр, що значно розширює площу бази. Східну частину території між базою та містом Очамчира було розчищено для нової дороги, що потенційно вказує на значне розширення бази.

З червня 2024 року поряд із гаванню будується ще один фундамент. Також зафіксовано прибуття буксира ВМФ Росії проєкту 22870 з Новоросійська до Очамчирі на початку липня. На західній стороні бази було розчищено раніше поле і прокладено велику траншею незрозумілого призначення.

Журналісти Bellingcat наголошують, що інформація про плани Росії щодо нової військово-морської бази в Очамчирі залишається обмеженою. Неясно, які конкретні цілі переслідує Росія, зводячи ці нові структури, і як це вплине її стратегічне становище у Чорному морі.

Проте очевидно, що Росія активно шукає способи захисту свого флоту та адаптується до нових загроз, які створюють українські військові технології.

Читайте також: Окупаційна влада намагається приховати спалах холери в Криму: деталі епідемії з'являються завдяки витоку інформації

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк