04.08.2024, 12:26

"ЛНР" не дотрималася обіцянок: зростання цін на продукти на окупованій Луганщині досягло 70%

Віктор Білий | Всі новини автора
продукты

У самопроголошеній "ЛНР" зафіксовано різке зростання цін на продовольство у місцевих торгових мережах. За даними Луганської обласної військової адміністрації (ЛОВА), вартість соціально значущих товарів зросла до 70%, попри введений восени 2023 року мораторій на зростання роздрібних цін.

Про це повідомляє пресслужба ОВА у Фейсбук, передає Час Пік.

Ще восени 2023 року міністерство промисловості та торгівлі "ЛНР" видало наказ про зупинення зростання роздрібних цін на харчові продукти, дозволивши бізнесу виробляти націнку не більше ніж 5% від закупівельної ціни. Однак, як повідомляють в ОВА, цього заходу не було дотримано, і ціни зросли значно вищими за дозволені 5%.

"З того часу вартість соціально значущих товарів зросла до 70% замість дозволених 5. Це стосується місцевих мереж супермаркетів, підконтрольних луганським колаборантам. Самі ввели мораторій – самі його і порушили. Відповіли кишенями пересічних громадян. Звинуватили постачальників, які нібито навмисно завищують оптові ціни", – зазначили в ОВА.

Місцева "прокуратура" заявила про виявлення завищення цін на продукти під час перевірок, проведених спільно з "регіональною антимонопольною службою". У мережах "Матрьошка", "Спар" та "Базар" були виявлені порушення щодо підвищення цін на молоко і курку на 15-70%.

"Три торгові мережі в ЛНР отримали від прокуратури застереження про неприпустимість завищення цін на продукти", - повідомляють місцеві пропагандисти.

Окупанти повідомляють, що ціни на соціально значущі продукти у "ЛНР" були проаналізовані та порівняні із сусідніми регіонами Росії. У порівнянні з Ростовською областю, вартість продуктів у "ЛНР" виявилася значно вищою. Наприклад, маргарин подорожчав на 21%, молоко – на 35%, пшоно – на 43%, курка – на 28%, крупа – на 29%.

"Винні у цьому не лише магазини, а й постачальники, які завищують оптові ціни на 15-66%. Прокуратура ЛНР тримає на особливому контролі законність ціноутворення на такі товари", - виправдовуються пропагандисти.

Читайте також: Безкоштовне перевезення речей: як переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного подати заявку на послугу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк