11.08.2024, 00:02

Відкрито можливість для виїзду: як мешканці Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного можуть залишити окупацію

выезд из оккупации

Виїхати з окупованих територій складно, проте це можна зробити. Після закриття коридору "Колотилівка - Покровка" в Сумській області залишався лише один шлях - через треті країни. Проте зараз працює пункт пропуску у Волинській області. Жителі Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших окупованих населених пунктів регіону можуть скористатися таким шляхом для виїзду на територію, підконтрольну уряду України.

Як працює новий коридор для виїзду з окупації - розповість Час Пік.

Через Сумську область виїхати зараз не можна

6 серпня 2024 року пункт пропуску "Колотилівка - Покровка" призупинив роботу. Довгий час цей коридор був єдиною можливістю для виїзду з тимчасово окупованих територій.

За словами голови Мінреінтеграції Ірини Верещук, причиною стала активізація бойових дій та посилення обстрілів. Попередньо коридор у Сумській області закрито на 10 днів.

"Армія РФ обстрілює наші території. Станом на сьогоднішній день гуманітарний коридор "Колотилівка - Покровка" тимчасово закритий. За словами наших військових, це щонайменше на 10 днів. Далі побачимо, що буде", - ]]>прокоментувала]]> ситуацію Верещук в ефірі телемарафону.

Наразі жодних прогнозів про відкриття пункту пропуску "Колотилівка - Покровка" немає. Чи запрацює він із 16 серпня - невідомо.

Альтернативний коридор для виїзду, що працює

10 серпня прес-служба Мінреінтеграції ]]>повідомила]]> про те, що зараз працює коридор, яким можуть скористатися українці, які бажають залишити окупацію. Йдеться про пункт пропуску на українсько-білоруському кордоні "Мокрани - Доманово" у Волинській області. В'їзд таким шляхом на територію, підконтрольну уряду України, доступний громадянам нашої країни за наявності будь-яких українських документів.

Яку допомогу отримують українці в разі виїзду через "Мокрани - Доманово"

Після перетину кордону українців, які втекли з окупації, зустрічають представники місцевої влади, соціальних та екстрених служб, а також волонтери. Волонтери можуть безкоштовно відвезти до Ковеля та, за необхідності, допомогти з придбанням залізничних квитків в інші регіони України. Усім забезпечується можливість залишитися на безкоштовну ночівлю з харчуванням.

Крім того, проводиться реєстрація на отримання грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень від міжнародної організації, надається допомога у пошуку безкоштовного житла та працевлаштування.

Куди звертатись, якщо вирішили виїхати

За інформацією Мінреінтеграції, однією з організацій, яка допомагає українцям вибратися з окупації, є Helping to Leave. Для того, щоб зв'язатися з представниками організації, можна:

  • зателефонувати до кол-центру за телефоном +380 (93) 177 6458,
  • написати в Telegram-бот @helpingtoleave_bot.

Якщо є питання, можна також звернутися до Мінреінтеграції:

  • гаряча лінія - 15-48;
  • месенджери WhatsApp/Telegram/Viber - (096) 078-84-33.

Також можна зв'язатися з профільним спеціалістом Мінреінтеграції Наталією Ємець за номером: (050) 562-03-13.

Як ще можна виїхати?

Прямих (через українсько-російський кордон) можливостей вибратися з окупації наразі немає. Водночас українці можуть виїхати з РФ до третіх країн. Здебільшого маршрутами виїзду до Грузії чи країн ЄС промишляють перевізники. Але для виїзду буде потрібний український закордонний паспорт, оскільки російський закордонник не дає права в'їжджати на територію ЄС. Правозахисники стверджують, що у деяких випадках на територію ЄС пропускають українців без закордонного паспорта, але це рідкісний виняток.

"Якщо закордонний паспорт не є біометричним і без візи, то можуть бути варіанти виїзду, але краще, щоб закордонний паспорт був біометричним. У такому разі людина зможе подолати цей шлях, заїхати до країн Європи і повернутися в Україну", - ]]>пояснюють]]> правозахисники Донбас СОС.

Таким чином, до виїзду доведеться підготуватись. На жаль, не всі люди (особливо це стосується людей похилого віку або людей з інвалідністю) можуть подолати такі складні та тривалі маршрути. Питання вільного переміщення будь-якими регіонами України повноцінно зможе вирішити лише деокупація.

Читайте також: Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк