22.08.2024, 13:39

СБУ повідомила про заочну підозру клірику-ювеліру УПЦ з Луганщини: він продає золоті вироби до Росії

Оксана Мовчан | Всі новини автора
авжпважопо

Служба безпеки задокументувала злочинну діяльність настоятеля одного з храмів УПЦ (МП) у тимчасово окупованому Луганську Сергія Гутенка.

Про це повідомляє ]]>Служба безпеки України]]>, передає Час Пік.

Служба безпеки України продовжує розслідувати злочинну діяльність окремих осіб, пов’язаних з Українською Православною Церквою Московського Патріархату, які сприяють агресору. Цього разу під пильну увагу правоохоронців потрапив настоятель одного з храмів УПЦ (МП) у тимчасово окупованому Луганську – Сергій Гутенко. Окрім своєї духовної діяльності, він також керує ювелірною компанією, яка діє в цьому регіоні і має тісні зв’язки з Росією.

Відомо, що ця компанія активно постачає свої вироби до країни-агресора, причому серед постійних клієнтів Гутенка – представники Російської Православної Церкви. Вони закуповують дорогоцінні вироби з золота та срібла для поповнення своїх приватних колекцій та для оформлення церковних приміщень у єпархіях.

Крім того, Гутенко виготовляє ювелірні відзнаки, які використовуються окупаційними угрупованнями російських військ та службою безпеки ФСБ. Його компанія регулярно поповнює бюджет Росії, сплачуючи податки до окупаційної адміністрації, що керується так званим "гауляйтером" Леонідом Пасічником.

Як показують матеріали справи, після окупації частини Луганської області, Гутенко був одним із перших, хто перереєстрував свою компанію відповідно до російського законодавства. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, він ще більше розширив продаж своїх ювелірних виробів не тільки в Росії, але й на всій тимчасово окупованій території України.

З огляду на зібрані докази, слідчі Служби безпеки України заочно повідомили Гутенку про підозру за частиною 4 статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування цього злочину проводиться співробітниками СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Читайте також:

"Московської церкви в Україні не буде": Рада схвалила законопроєкт про заборону УПЦ МП

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк