27.08.2024, 19:18

Мародери з "ЛНР" пограбували цивільне населення та фермерів Купʼянщини на суму понад 117 мільйонів гривень

Марина Гончар | Всі новини автора
віпівара

Харківська обласна прокуратура розпочала заочне розслідування щодо семи осіб, яких підозрюють у порушенні законів і звичаїв війни, скоєних групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомила ]]>пресслужба ]]>відомства у вівторок, 27 серпня, передає Час Пік.

Підозрюваними є бойовики так званої "ЛНР" та їхні спільники, які під час окупації сіл Петро-Іванівка, Колодязне та Фиголівка у Дворічанській громаді Куп'янського району займалися масштабними грабежами місцевого населення та фермерів.

За попередніми даними слідства, керував злочинною групою 53-річний командир роти 101-го стрілецького полку "ЛНР". Він залучив до своїх дій найближче оточення, зокрема свого заступника, командира відділення, гранатометника та стрілка. До групи також приєдналися громадянин Росії, який є головою Християнського фермерського господарства в місті Валуйки Бєлгородської області, та місцевий мешканець Куп'янського району.

Згідно з матеріалами слідства, у селі Колодязне підозрювані вдерлися на територію одного з сільськогосподарських підприємств. Погрожуючи директору фізичною розправою, вони змусили його віддати зернові культури. Злякавшись за своє життя, чоловік погодився. Через кілька днів до підприємства приїхали вантажні автомобілі з номерними знаками Бєлгородської області. Вони були під наглядом голови Християнського фермерського господарства з Валуйок. Місцевий мешканець Куп'янського району виконував роль координатора, забезпечуючи завантаження та вивезення зерна та інших сільськогосподарських культур на окуповану територію, звідки їх переправляли до Росії.

Слідчі також задокументували інші випадки грабежів. Окрім зерна, кукурудзи, пшениці та насіння соняшника, злочинці захоплювали автомобілі, які використовували для пересування, зброю, комп'ютерну техніку, мобільні телефони та навіть електропідстанції. Ці дії супроводжувалися психологічним насильством, допитами та погрозами вбивств.

Загалом, за даними слідства, мародери заволоділи майном та зерновими культурами на суму понад 117 мільйонів гривень.

​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​

Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук. Досудове розслідування ведуть слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області за підтримки Служби безпеки України. Оперативний супровід забезпечує 7-ме управління Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Читайте також:

"Як і завжди стабільно напружено": у мережі стало відомо про ситуацію в окупованій Кремінній​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк