05.09.2024, 11:57

Стабільно ростуть і розвиваються лише кладовища, найприбутковіший бізнес – похоронний, – правозахисник про ситуацію на ТОТ

Иллюстративное фото / Открытый источник

На тимчасово окупованій території Донбасу зафіксовано високі показники смертності, які пов'язані не лише з втратами у війні, а і з високими показниками криміногенної обстановки у регіонах.

Насамперед місцеве населення в окупації гине через те, що окупаційні адміністрації не приділяють уваги розвитку системи охорони здоров'я. Також на ТОТ зафіксовано інфекційні епідемії та епідемії ВІЛ/СНІД. На збільшення кількості смертей місцевого населення впливає і криміногенна ситуація та зростання кількості ДТП зі смертельним наслідками. Усі ці показники є результатом дій окупаційних адміністрацій. Про це пише правозахисник Павло Лисянський у ]]>блозі ]]>"24 Канал", передає Час Пік.

Він зазначив, що через великі втрати вже відчувається дефіцит місць поховання російських військових, тому окупаційні адміністрації у 2024 році ухвалили рішення про розширення кладовищ.

"Слід констатувати, що диктаторський режим Владіміра Путіна готується розвити цвинтарі у форматі меморіальних комплексів, щоб популяризувати смерть за режим. Окупанти хочуть приховати справжній масштаб втрат військових Росії через агресію проти України, а тому вводять інструмент кремації", - пише Лисянський.

Він зазначив, що на Донеччині зафіксовано епідемію ВІЛ. Цьому сприяють наркоманія, асоціальний спосіб життя, гемотрансфузія, захворювання на венеричні хвороби тощо. Ще одним фактом, який сприяє зростанню смертності на ТОТ, є те, що місцеве населення не забезпечене в повному обсязі ліками.

Також на смертність впливає зростання злочинів, пов'язаних з насильством. Місцеві джерела повідомляють, що на Луганщині та Донеччині почастішали випадки злочинів окупаційних військових проти місцевого населення. Частина злочинів – сексуальне насильство.

"Силові окупаційні органи приховують таку статистику. Як правило, в ЗМІ подається інформація: "Затриманий рецидивіст за вчинення зґвалтування". Однак те, що цей рецидивіст був російським військовим – замовчується. Адвокати, які працюють на окупованих територіях, говорять про зростання злочинів військових проти місцевого населення на 32%. Крім цього, зросла кількість злочинів, пов'язаних із викраденням людей та сексуальним насильством над неповнолітніми", - пише правозахисник.

Як повідомляє ]]>Східна Правозахисна група]]>, лише за шість місяців 2024 року, на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, було вбито 842 місцевих мешканців. До цього показника входять злочини пов'язані з присвоєнням чужого майна, зґвалтування, завдання тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками та ДТП.

"Смертність на окупованих територіях України прогресує і через часті ДТП, особливо – за участі неповнолітніх. В окупованій Луганській області з початку 2024 року за участю неповнолітніх водіїв мототранспорту сталося 53 ДТП, у яких 3 підлітків загинули та 62 травмувалися. В окупованій Донецькій області – сталося 82 ДТП, у яких 5 підлітків загинули, а 93 зазнали травм", - повідомив Лісянський.

За його словами, сьогодні на окупованих територіях стабільно ростуть і розвиваються лише кладовища, а найприбутковіший бізнес – це надання похоронних послуг.

Читайте також: Росія розбудовуватиме концентраційні табори на ТОТ - ЦНС

Читайте також: На Луганщині окупанти силоміць повертають на фронт місцевих жителів, які раніше воювали за РФ - ЛОВА

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк