19.09.2024, 12:32

Від грошей доведеться відмовитись: ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного можуть отримати новий вид допомоги, але з умовою

выплаты для переселенцев

Переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших окупованих населених пунктів можуть розраховувати на отримання нового виду допомоги. Допомога передбачена для найуразливіших категорій ВПО, але є умова - на час отримання послуг від виплат на проживання доведеться відмовитись.

Яку допомогу можуть отримати ВПО і що для цього потрібно зробити - розповість Час Пік.

08 серпня 2024 року набула чинності ]]>постанова уряду №888]]>. Цією постановою запроваджується експериментальний проєкт щодо організації надання ВПО, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду за принципом "гроші ходять за людиною".

Хто може отримати допомогу?

На отримання нового виду допомоги можуть розраховувати дієздатні внутрішньо переміщені люди похилого віку та особи з інвалідністю:

  • які залишили своє місце проживання внаслідок або за-для уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;
  • в яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних збройною агресією, житлове приміщення було знищено або пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання), а інформація про це внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів викликаних збройною агресією.

Таким чином, отримати соціальні послуги можуть ВПО, а також люди з інвалідністю, які залишилися без житла внаслідок бойових дій.

Хто має право надавати допомогу?

Надавати допомогу мають право юридичні особи та ФОП, включені до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру постачальників та одержувачів соціальних послуг, що надають соціальні послуги стаціонарного догляду. Для того, щоб надавати послугу, необхідно отримати висновок Нацсоцслужби про відповідність умовам, необхідним для надання цієї послуги. Крім того, необхідно подати до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю заяву про участь у експериментальному проєкті.

Що потрібно зробити, щоб отримати допомогу?

Ресурс "]]>Юридичний порадник для ВПО]]>" надав покроковий алгоритм процесів, необхідних для отримання соціальних послуг у рамках проєкту.

Крок 1

Особа, яка потребує надання соціальних послуг, подає до органу соцзахисту за своїм зареєстрованим місцем проживання або за місцем свого звернення, незалежно від зареєстрованого місця проживання, заяву про потребу в догляді. Якщо людина погано пересувається і не може самостійно прийти написати заяву, відповідальна особа може її прийняти за місцем проживання заявника.

Крок 2

Фонд соцзахисту протягом 5 робочих днів з дати отримання заяви перевіряє інформацію про чисельність осіб, які можуть отримати бюджетні кошти для організації надання соціальних послуг, та з'ясовує ступінь індивідуальних потреб заявника.

Крок 3

Якщо за результатами визначення ступеня індивідуальних потреб заявник дійсно потребує надання соціальних послуг, відповідальна особа надає їй перелік надавачів соціальних послуг та допомагає вибрати варіант, який найкраще підходить.

Крок 4.

Протягом 2 робочих днів заявник, який потребує соціальних послуг, отримує копії рішення. Такі ж документи отримує і постачальник соціальних послуг для інформування щодо необхідності надати допомогу.

Крок 5.

Одержувач послуги відкриває рахунок зі спеціальним режимом використання, на який щомісяця надходитимуть бюджетні кошти. З цієї суми він має оплачувати послуги протягом 10 робочих днів з дня зарахування.

Важливо! На період забезпечення соціальною послугою стаціонарного догляду виплата допомоги на проживання ВПО зупиняється. Отримати і гроші на проживання, і гроші на оплату соціальних послуг не можна.

Читайте також: 21 000 гривень на сім'ю: хто з переселенців може отримати гроші до зими

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк