26.10.2020, 08:58

У Білорусі почався загальнонаціональний страйк

В Беларуси началась общенациональная забастовка

У Білорусі з 26 жовтня починається загальнонаціональний страйк. 25 жовтня закінчився термін ультиматуму, який екс-кандидат на пост президента Білорусії, лідер опозиції Світлана Тихановська раніше пред'явила білоруській владі.

У своїй заяві в Telegram лідер білоруської опозиції анонсувала початок загальнонаціонального страйку, повідомляє Час Пік.

"Завтра, 26 жовтня, розпочнеться загальнонаціональний страйк. Білоруси зроблять цей крок, тому що їхнє слово - закон. Закон, якого нас намагалися позбавити, але який ми обов'язково повернемо. І в цьому нам допоможе наша головна мирна зброя - солідарність", - запевнила Світлана Тихановська.

За її словами, мирний протест - це "постійна творча сила", а режим президента Олександра Лукашенка "здатний тільки на насильство".

"Режим сьогодні знову показав білорусам, що насильство - єдине, на що він здатний. Але підривати світлошумові гранати в топі людей та під вікнами пологових будинків - це не сила. Режим не готовий говорити правду, відповідати за свої слова та виконувати вимоги людей. Значить цей режим не гідний білоруського народу. Значить цей режим втрачає владу", - сказала Тихановська.

У Білорусі 25 жовтня відбувся одинадцятий недільний марш за участю десятків тисяч людей, які вимагали від Лукашенка виконання трьох вимог "Народного ультиматуму" Тихановської. Від Лукашенка вимагають оголосити про відставку, припинити насильство на вулицях та звільнити всіх політв'язнів.

До обіду 25 жовтня Лукашенко частково виконав одну з вимог - щодо звільнення політв'язнів. Після зустрічі самопроголошеного президента з опозиціонерами в СІЗО звідти відпустили Юрія Воскресенського та Дмитра Рабцевича.

На недільних акціях силовики застосували проти демонстрантів світлошумові гранати та гумові кулі.

За повідомленнями білоруських ЗМІ, страйк вже почався на декількох підприємствах та в установах країни. Зокрема, на Мінському заводі колісних тягачів (МЗКТ), Мінському тракторному заводі (МТЗ), "Гродно Азот" та в Білоруському державному університеті.

В Беларуси началась общенациональная забастовка

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк