17.11.2020, 12:19

Азербайджан почав постачання газу в Європу по трубопроводу TAP

Трансадриатический газопровод

Трансадріатичний трубопровід (TAP), побудований для транспортування газу з Азербайджану в країни Європейського Союзу, введений експлуатацію. Експерти називають проект TAP конкурентом "Газпрому".

Трансадріатичний газопровід (TAP), який пов'язує Каспійський регіон з Європою, введений в комерційну експлуатацію. Азербайджан почав постачати з його допомогою газ на європейський ринок. Про це повідомляється на сайті консорціуму TAP AG, передає Час Пік.

У 2016 році Єврокомісія схвалила будівництво TAP, роботи почалися негайно.

Газопровід введений в дію через 4,5 роки після початку будівництва. Його довжина склала 878 км - він перетинає Грецію (550 км), Албанію (215 км), Адріатичне море (105 км) і виходить на узбережжя Італії (8 км). Він буде використовуватися для транспортування газу з родовища Шах Деніз II в Каспійському морі.

Трансадріатичний газопровід (TAP) - це європейська гілка Південного газового коридору, яка дозволить щорічно транспортувати 10 млрд кубічних метрів газу з Азербайджану в Європу. Цей обсяг можна буде наростити вдвічі. 

Завдяки реалізації проектів цього "коридору" ЄС хоче диверсифікувати постачання газу, тобто знизити залежність від "Газпрому" та зменшити роль Росії як монополіста на ринку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк