22.11.2020, 23:01

Білл Гейтс передбачив, як пандемія COVID-19 змінить світ: багато чого вже не буде колишнім

Марина Началова | Всі новини автора
Билл Гейтс

Американський мільярдер, засновник компанії Microsoft Білл Гейтс вважає, що пандемія COVID-19 змусить людство змінити підходи до деяких сфер життя.

На думку Гейтса, зміни головним чином торкнуться ведення бізнесу і методів роботи, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

У подкасті з актрисою Рашидою Джонс і головним інфекціоністом США Ентоні Фаучі Гейтс назвав 7 глобальних змін, які чекають нас в найближчі роки.

Дистанційні робочі зустрічі

До пандемії не прийти на ділову зустріч особисто в більшості випадків вважалося моветоном. Однак в умовах карантину віддалені конференції по відеозв'язку стали нормою.

Гейтс вважає, що тепер віртуальна зустріч замість фізичної не вважатиметься чимось непристойним. Це можна порівняти у Другою світовою війною, після якої змінився підхід до жіночої праці: поки чоловіки воювали, жінки йшли працювати на підприємства, і це стало вважатися в порядку речей.

Розвиток програмного забезпечення

Тепер програми для онлайн-спілкування та інший софт стане розвиватися ще швидше, впевнений Гейтс.

"Коли це все лише почалося, програмне забезпечення було незграбним. Але тепер люди користуються цими інструментами, і в майбутньому вони будуть здивовані, наскільки швидко можна буде впроваджувати інновації за допомогою ПО", - заявив бізнесмен.

Нова організація офісної роботи

За словами Гейтса, співробітники стануть менше часу проводити в офісах. Можливо, компанії стануть навіть ділити один  робочий простір між собою: наприклад, співробітники однієї компанії ходять в офіс в понеділок і вівторок, іншої - в інші дні.

Люди стануть менше прагнути до мегаполісів

Дистанційна робота внесе свої корективи до вибору місця проживання. Якщо людина прив'язана до місця роботи, вона обирає житло ближче до нього. Дистанційний режим роботи дозволить людям бути більш вільними в переміщеннях.

Гейтс говорить, що після карантину великі мегаполіси перестануть мати великий вплив, в той же час зміниться ставлення до спальних районів. Якщо люди будуть працювати віддалено, їм не потрібно буде витрачатися на оренду житла біля офісу. Багато хто повернуться в рідні міста або поселяться в спокійних передмістях, інші і зовсім стануть вести "кочовий" спосіб життя, не будучи прив'язаними до певного місця.

Менше спілкування

Гарна новина для інтровертів - в "постковідному" світі майбутнього стане менше соціальних контактів. Дистанційні працівники набагато менше спілкуються зі своїми колегами.

Гейтс вважає, що в цьому випадку люди отримають більше можливостей спілкуватися в своєму "внутрішньому співтоваристві" - з сім'єю, друзями, знайомими по інтересам.

Світ довго не повернеться до колишнього життя

За словами Гейтса, поява вакцини не відразу врятує світ від пандемії. Нові осередки інфекції все одно будуть виникати. Це не означає, що людство назавжди залишиться в стані карантину, але впоратися з коронавірусом повністю можна буде лише тоді, коли вакцина стане доступна для всіх.

З наступною пандемією ми впораємося краще

COVID-19 став важким випробуванням для людства, але тепер у нас є досвід, і коли настане пандемія іншої небезпечної хвороби, боротьба з нею буде набагато ефективніше.

"Основна причина, чому наступні пандемії будуть не такими руйнівними, полягає в тому, що у нас буде більше практичних навичок. Інструменти тестування стануть набагато краще. Вдруге ми не будемо такими дурними", - резюмував Гейтс.

Нагадаємо, компанія Moderna назвала вартість дози вакцини проти COVID-19.

Також повідомлялося, що китайці перемогли COVID-19 за допомогою "кодів здоров'я" і пропонують ввести їх по всьому світу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк