29.11.2020, 14:07

Чорногорія оголосила посла Сербії персоною нон грата: послідувала "дзеркальна" відповідь

Сербия и Черногория взаимно выслали послов

Чорногорія оголосила посла Сербії в Подгориці Володимира Божовича персоною нон грата. Сербія у відповідь наказала керівнику чорногорської дипломатичної місії Тарзану Мілошевичу покинути країну.

Чорногорія оголосила посла Сербії Володимира Божовича персоною нон грата. Відповідну заяву опублікувало в Twitter МЗС країни в суботу, 28 листопада, повідомляє Час пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

МЗС Чорногорії пояснило висилку сербського посла постійним втручанням у внутрішні справи країни. Як стверджують у відомстві, Божович ігнорував неодноразові усні та письмові попередження про неприпустимість такої поведінки. 

Посол Сербії в Чорногорії Володимир Божович назвав рішення чорногорської влади в 1918 році об'єднатися з Сербією "звільненням" та "актом доброї волі" чорногорського народу.

У свою чергу МЗС Чорногорії вказало, що в 2018 році парламент країни прийняв резолюцію про скасування рішення Підгорицької Скупщини, тому висловлювання посла Сербії принижують нинішній чорногорський парламент. 

МЗС Чорногорії заявило, що посол "принизив державу, яка надала йому дипломатичний імунітет". Йому було зроблено кілька усних та письмових попереджень.

Через кілька годин влада Сербії вирішила оголосити персоною нон грата посла Чорногорії в Белграді Тарзана Мілошевича, посилаючись на принцип взаємності. Дипломату дали 72 години для того, щоб покинути країну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк