19.12.2020, 07:47

Болгарія висилає російського військового аташе за шпигунство: МЗС РФ обіцяє вжити відповідних заходів

Болгария, Россия, шпионаж

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило персоною нон грата одного з російських дипломатів. Йому відвели 72 години для того, щоб покинути країну. У РФ назвали висилку "необґрунтованою" та обіцяють "відповідні заходи".

Болгарія 18 грудня оголосила дипломата посольства РФ в Софії persona non grata за шпигунство. У нього є 72 години на те, щоб покинути країну. Про це повідомляє МЗС Болгарії, передає Час Пік.

У МЗС Болгарії повідомили, що нота була передана заступнику керівника дипломатичної місії, якого викликали у відомство.

"Заступник прем'єр-міністра і міністр закордонних справ Катерина Захарієва отримала лист від генерального прокурора Івана Гешева, в якому говорилося, що на досудовому провадженні встановлено, яким чином дипломат збирав інформацію, що становить державну таємницю. Дане діяння становить злочин за ст. 104 п. 1 Кримінального кодексу. Оскільки злочинець користувався імунітетом відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини, досудове провадження було припинено", - йдеться у повідомленні. 

Прокуратура Болгарії уточнила, що за сигналом Державного агентства національної безпеки Спеціалізована прокуратура порушила досудове провадження у справі про злочин проти Республіки Болгарії.

За даними Генпрокуратури, російський шпигун з 2017 року збирав інформацію, в тому числі про кількість військовослужбовців США, дислокованих в Болгарії під час навчань. 

Для здійснення своєї незаконної діяльності громадянин Росії підтримував контакти з громадянином Болгарії, який мав доступ до відповідної секретної інформації, і обіцяв йому фінансову винагороду.

У посольстві РФ у Софії підтвердили інформацію, уточнивши, що персоною нон грата оголосили військового, Військово-повітряного і військово-морського аташе при Посольстві Росії в Болгарії. У Росії пообіцяли вжити відповідних заходів.

Болгария, Россия, шпионаж

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк