27.12.2020, 17:20

У ВООЗ попередили про нові пандемії, до яких людство буде не готове

Марина Началова | Всі новини автора
Тедрос Аданом Гебреисус

Коронавірус не буде останньою пандемією, а спроби зберегти здоров'я людей «приречені» без вирішення проблеми зміни клімату і захисту тварин.

Про це заявив глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреісус у відеозверненні з нагоди першого Міжнародного дня готовності до епідемій, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Гебреісус також засудив розтрату грошових коштів на подолання спалахів хвороби, коли при цьому нічого не робиться для підготовки до наступних хвиль пандемії.

Генеральний директор ВООЗ сказав, що прийшов час витягти уроки з пандемії Covid-19.

«Занадто довго світ знаходився в циклі паніки і зневаги, - сказав він. - Ми витрачаємо гроші на спалах, а коли він закінчується, ми забуваємо про це і нічого не робимо, щоб запобігти наступному. Це небезпечно недалекоглядно і, відверто кажучи, важко зрозуміти».

У першому щорічному звіті Ради з моніторингу глобальної готовності за вересень 2019 року про готовність світу до надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я, опублікованому за кілька місяців до початку поширення Covid-19, говориться, що планета вкрай не готова до потенційно руйнівних пандемій.

«Історія говорить нам, що це буде не остання пандемія, а епідемії - це факт життя», - сказав Гебреісус.

«Пандемія висвітлила тісний зв'язок між здоров'ям людей, тварин і планети, - додав він. - Будь-які зусилля щодо збереження здоров'я людей приречені, якщо вони не враховують критично важливий зв'язок між людьми і тваринами, а також загрозу зміни клімату, яка робить нашу Землю менш придатною для життя».

Читайте ще: Мутація коронавіруса: названі 5 тривожних "дзвіночків", при яких потрібно звернутися до лікаря

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: