29.12.2020, 09:54

Виявлено головну відмінність мутації COVID-19 від інших вірусів

Ольга Романец | Всі новини автора
коронавирус

Коронавірус нового типу накопичує мутації з майже однаковою швидкістю вірусу-збудника грипу. Але те, як вони з'являються і впливають на геном вірусу, залишається невідомим.

Дослідження та відповідні висновки публікує Електронне наукове видання bioRxiv, передає Час Пік.

У новому дослідженні біологи під керівництвом професора Домініка Квятковського з Інституту Сенгера (Великобританія) уважно вивчили, як накопичуються мутації в геномі коронавірусу. Дослідникам вдалося розшифрувати структуру РНК декількох тисяч частинок SARS-CoV-2 і порівняти їх між собою. Вчені спостерігали, як змінюється коронавірус нового типу при передачі від людини до людини, а також з'ясували, чи змінюється він під час розвитку інфекції в організмі однієї людини.

Аналіз показав, що вірус мутує з невеликою швидкістю як при "зовнішньої" передачі, так і в тілі людини, проте швидко передається від людини до людини.

Також з'ясовано, що мутації в геномі SARS-CoV-2 здебільшого виникають не через випадкові помилки під час його копіювання, це властивість більшості відомих вірусів. Накопичення мутацій відбувається в результаті пошкодження або неправильного редагування вже готової копії РНК вірусу.

Читайте також: В Україні зафіксовано 6 988 нових випадків COVID-19

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк