31.12.2020, 08:59

​​​​​​​Масштабний зсув у Норвегії знищив будинки: рятувальники продовжують пошуки зниклих людей

Норвегия, оползень

У Норвегії в комуні Еррум стався масштабний зсув, в результаті якого кілька будинків опинилися поховані під шаром бруду. 11 людей зникли безвісти. З комуни евакуйовано близько 900 осіб.

Зсув стався в ніч на 30 грудня. Місцеві жителі відчули, що їхні будинки почали рухатися та подзвонили в екстрені служби, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Прес-секретар Управління водних ресурсів та енергетики Норвегії (NVE) Лайла Хойвік повідомила, що площа зсуву становила приблизно 300 на 700 метрів та являла собою так званий "зсув пластичної глини". Це явище фіксують, коли нестійка порода відчуває достатнє навантаження і властивості матеріалу можуть різко змінитися з твердих частинок до водянистої рідини.

"Це найбільший зсув у Норвегії за останній час, якщо рахувати за кількістю постраждалих будинків та евакуйованих людей", - сказала Лайла Хойвік.

Норвегия, оползень

Поліцейські побоюються, що зниклі можуть бути поховані під шаром землі. Прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг заявила, що ситуація дуже небезпечна і виконувати рятувальні роботи можна тільки з гелікоптера.

За словами голови місцевого відділення норвезького Директорату води та енергоресурсів Торіл Хофсхаген, в районі комуни як і раніше рухаються великі пласти землі.

Місцева влада попереджає, що з району, можливо, доведеться евакуювати близько 1500 осіб.

На місці події працюють рятувальні служби та військові.

Довідка: Еррум - комуна в губернії Акерсхус, розташовується за 25 км від Осло, її адміністративний центр - поселення Аск.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк