31.12.2020, 11:30

Угода ЄС та Великобританії про відносини після Brexit набула чинності

Соглашение ЕС и Великобритании об отношениях после Brexit вступило в силу

Палата лордів парламенту Великобританії ввечері 30 грудня остаточно затвердила угоду про торгівлю та співробітництво між ЄС та Британією після Brexit.

Угода про торгівлю та співробітництво Європейського Союзу та Великобританії після виходу Британії з ЄС набула чинності. Королева Єлизавета II поставила печатку на документі в ніч на 31 грудня, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Кількома годинами раніше угода Лондона та Брюсселя щодо відносин після Brexit була схвалена обома палатами британського парламенту.

У британському парламенті угоду опрацьовували 14 годин. Палата лордів прийняла її в третьому читанні через кілька годин після того, як її підтримала Палата громад, де за угоду проголосувало 521 парламентарій, а проти – 73.

Закон щодо ратифікаціі угоди вступить в дію 31 грудня о 23:00. Таким чином Сполучене Королівство уникнуло "жорсткого" Brexit без угоди з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, Британія вийшла з ЄС у січні 2020 року, через 43 місяці після того, як на референдумі 2016 р. перемогу здобули прихильники Brexit. 31 грудня закінчується перехідний період, під час якого Лондон зберігає доступ до внутрішнього європейського ринку та залишається в Митному союзі, при цьому зобов'язаний слідувати правилам ЄС у всіх сферах, хоча більше не бере участь у прийнятті рішень в ЄС.

24 грудня Євросоюз та Великобританія досягли домовленостей щодо торговельної угоди після завершення перехідного періоду Brexit, який закінчується 31 грудня 2020 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк