07.01.2021, 07:33

У Капітолій увірвалися прихильники Трампа

В Капитолий ворвались сторонники Трампа

У Вашингтоні учасники мітингу на підтримку Дональда Трампа прорвали кордон поліції та увірвалися в будівлю Капітолію, де на засіданні Конгресу повинні були затвердити результати виборів президента США та оголосити про перемогу Байдена. Під час стрілянини у Капітолії загинула жінка.

На мітингу прихильників Трамп заявив, що ні він, ні його команда "ніколи не здадуться, ніколи не поступляться". У штурмі Капітолію брали участь сотні мітингувальників. Після кількох годин протистояння протестувальники були видворені з Капітолію, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Прихильники Трампа рушили до Капітолію та почалися заворушення після того, як їх до цього закликав сам Трамп. Мітингувальники зламали загороджувальні бар'єри та увірвалися у будівлю.

В Капитолий ворвались сторонники Трампа

Поліція Вашингтона заявила, що в районі Капітолійського пагорба були знайдені та знешкоджені два саморобних вибухових пристрої.

Правоохоронці евакуювали з будівлі віце-президента США Майкла Пенса та інших політиків. Церемонію проголошення нового президента довелося перервати. 

"Я вражений безрозсудною поведінкою деяких політичних лідерів після виборів та виявленою сьогодні неповагою до наших інститутів, наших традицій і наших правоохоронних органів. Так оскаржують результати виборів в "банановій" республіці, а не в нашій, демократичній", - сказав екс-президент США Джордж Буш-молодший.

Все більше республіканців засуджують напад на Капітолій та риторику Трампа.

Поліція повністю блокувала Капітолійський пагорб, навколо будівель Сенату і Конгресу встановлено металеві бар'єри. Прихильники Трампа розсіяні по урядовому кварталу. Поліція відтіснила протестувальників від будівлі Капітолію.

В Капитолий ворвались сторонники Трампа

Лідери Конгресу США оголосили, що готові продовжити сертифікацію голосів, поданих за обраного президента США Джо Байдена.

"Ті, хто сьогодні влаштував хаос в нашому Капітолії, знайте: ви не перемогли. Насильство ніколи не перемагає. Перемагає свобода, і це як і раніше Будинок народу. Світ знову стане свідком стійкості та сили нашої демократії - навіть після безпрецедентного насильства і вандалізму", - заявив головуючий на слуханнях віце-президент Майк Пенс.

У Вашингтоні було оголошено комендантську годину. Мер Вашингтона Мюріел Баузер продовжила режим надзвичайної ситуації на 15 діб - до інавгурації нового президента Джо Байдена. 

Twitter заблокував Трампа на 12 годин, заборонивши залишати записи, поки він сам не видалить три повідомлення, які сервіс приховав від показу. У прихованих постах він писав про вкрадені вибори, виправдовував вандалів та критикував віце-президента за те, що той не став допомагати йому.

У разі подальших порушень Twitter загрожує довічно заблокувати аккаунт президента.

Раніше Facebook та Youtube видалив відеозвернення Трампа до протестуючих і його твіт, де він заявляє про фальсифікацію виборів. Слідом за Twitter, Facebook та YouTube, аккаунт Трампа на 24 години заморозив і Instagram.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк