14.01.2021, 07:29

За імпічмент Трампу проголосувала нижня палата Конгресу США

Трамп, импичмент

Палата представників Конгресу США вдруге оголосила імпічмент чинному президенту США Дональду Трампу. Його звинуватили в підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію.

Контрольована демократами Палата представників Конгресу США 13 січня схвалила резолюцію про імпічмент чинного президента-республіканця Дональда Трампа, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

За імпічмент Трампу проголосувало 232 члени Палати представників Конгресу США, проти - 197 конгресменів. Резолюцію про імпічмент підтримали не менше 10 однопартійців Трампа в Палаті представників.

Палата обговорювала одну статтю про імпічмент, яка офіційно звинуватила Трампа в підбурюванні до заколоту.

"Ми знаємо, що президент Сполучених Штатів підбурював до цього повстання, до цього збройного повстання проти нашої країни. Він повинен піти. Він є явною і реальною небезпекою для нації, яку ми всі любимо", - заявила спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі.

Дональд Трамп став першим президентом США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі. Щоб усунути Трампа з посади, потрібне рішення Сенату та більшість у дві третини голосів.

Обвинувальний висновок буде передано до Сенату, де процедура перетвориться на судовий процес. Згідно з графіком роботи Сенату, він може зайнятися питанням імпічменту вже після закінчення президентського терміну Трампа. Інавгурація демократа Джозефа Байдена в якості наступного глави держави відбудеться опівдні 20 січня.

Вперше Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа в грудні 2019 р., звинувативши його в зловживанні владою та перешкоджанні Конгресу через скандал з тиском на українську владу. Очолюваний республіканцями Сенат в лютому 2020 р. виправдав Трампа і він зберіг посаду.

Оголошення другого імпічменту для Трампа відбулося після того, як група прихильників американського лідера-республіканця 6 січня після мітингу у Вашингтоні увірвалася в будівлю Капітолію, де на сесії палат Конгресу США повинні були затвердити перемогу демократа Джо Байдена на виборах президента. Під час заворушень п'ятеро людей загинули, 52 людини були заарештовані.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк