18.02.2021, 14:59

У Фінляндії виявлено новий штам коронавірусу

новый штамм коронавируса

У Фінляндії виявлено абсолютно новий штам коронавірусу. Штам отримав код Fin-796h і в ньому містяться мутації, які раніше зустрічалися у британському та американському штамах COVID-19. 

Новий штам коронавірусу виявлено на півдні Фінляндії. Фахівці відзначають, що його важко виявити навіть за допомогою тестів, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Новий варіант вірусу був виявлений у одного з пацієнтів на минулому тижні, так що поки нічого не відомо ні про ступінь заразності і поширення, ні про негативний вплив вакцини на новий штам", - сказала доцент лабораторії Vita, мікробіолог Тару Марі.

За її словами, на сьогодні також неясно, де з'явився цей штам, проте вона вважає більш вірогідним, що він розвинувся за межами Фінляндії, оскільки в країні досить низький відсоток інфікованих COVID-19 в порівнянні з іншими країнами.

Умовно названий дослідниками штам Fin-796h має деякі ознаки британського та південноафриканського варіантів, але і відрізняється від них.

Деякі мутації в геномі вірусу SARS-CoV-2 призводять до збільшення інфекційності, а інші впливають на ефективність вакцинного захисту. Варіант Fin-796H має мутації обох типів, що заважає виявленню такого штаму через тестування.

Фахівці не виключають, що вакцини будуть неефективні проти такого варіанту інфекції, але точні дані вчені можуть отримати після додаткових досліджень.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк