20.03.2021, 07:24

Спав близько 6 тисяч років: В Ісландії прокинувся вулкан Фаградалсфьяль

В Исландии пробудился вулкан Фаградалсфьяль

На південному заході Ісландії недалеко від столиці країни почалося виверження вулкана Фаградалсфьяль. Це перше вулканічне виверження в регіоні за приблизно 800 років.

Виверження почалося на півострові Рейкьянес приблизно в 30 км від Рейк'явіка напередодні ввечері. Незначні потоки лави повільно течуть на південний захід і захід. Про це повідомляється на сайті метеорологічного бюро країни, повідомляє Час Пік.

"Виверження на даному етапі вважається невеликим, а довжина тріщини становить близько 500 метрів. Площа магми становить близько 1 кв. км. фонтани лави невеликі", - повідомили в ісландському метеорологічному бюро.

За словами місцевих жителів, небо над столицею стало червоним. Жителів найближчих населених пунктів попереджають про падіння скель, а також зсуви в результаті виверження вулкана.

Департамент цивільного захисту та управління надзвичайними ситуаціями Ісландії радить людям, що живуть в межах декількох миль від вулкана, закривати вікна та залишатися уприміщенні, щоб уникнути впливу вулканічного газу в повітрі.

На думку фахівців, виверження вулкана не викидатиме багато попелу або диму, тому авіація не повинна відчувати перебоїв в роботі.

Наприкінці лютого південно-західну частину острова сколихнула серія землетрусів. Епіцентр найпотужнішого з них (5,7 бала за шкалою Ріхтера), розташовано в 30 км на південь від Рейк'явіка. За словами фахівців, після цього стала спостерігатися підвищена вулканічна активність і стався ще ряд землетрусів силою близько 4 балів.

Довідка: Фаградальсф'ядль - гора вулканічного походження на південному заході Ісландії в центрі півострова Рейк'янес за 30 км на північний захід від Рейк'явіка. Її вершина - 385 метрів над рівнем моря (224 метри над навколишньою місцевістю). Являє собою сплячий вулкан-туйю, що утворився близько 100 тис. років тому під час останнього льодовикового періоду під час виверження під льодовиком.

Останнє виверження на півострові Рейкьянес сталося близько 800 років тому, а вулкан Фаградальсфьядль не вивергався близько шести тисяч років.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк