30.03.2021, 21:48

Ринок в Ухані чи лабораторія? ВООЗ оприлюднила звіт про пошуки джерела коронавірусу

Марина Началова | Всі новини автора
коронавирус

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила звіт про розслідування причин пандемії COVID-19. Джерело коронавіруса встановити так і не вдалося.

Як наголошується, в січні 2021 року міжнародна експертна команда відвідала Китай і працювала там протягом 4 тижнів з метою знайти першоджерело коронавірусу.

У ВООЗ зазначили, що передача інфекції до людини відбулася в грудні 2019 року або, можливо, раніше.

Експерти заявили, що у першого виявленого зараженого симптоми проявилися 8 грудня 2019 року. Але щоб виявити найбільш ранні випадки, вченим потрібен повний доступ до даних, включаючи біологічні зразки, принаймні за вересень 2019 року.

Роль ринків тварин в поширенні коронавіруса досі неясна. Команда експертів підтвердила, що на ринку Хуанань в Ухані було широко поширене зараження SARS-CoV-2, але не змогла визначити джерело цього зараження.

Рекомендовано провести подальші дослідження, включаючи повний аналіз торгівлі тваринами і продуктами на ринках по всьому Уханю, особливо тих, які пов'язані з ранніми випадками захворювання людей. Експерти вважають, що потрібно опитати фермерів і постачальників.

Команда також розглянула можливість того, що вірус був переданий людям через харчовий ланцюжок.

Подальші дослідження будуть важливі, щоб визначити, яку роль дикі тварини, що розводяться, могли зіграти в поширенні вірусу на ринку в Ухані і за його межами.

Експерти також відвідали кілька лабораторій в Ухані і розглянули можливість проникнення вірусу в людську популяцію в результаті лабораторного інциденту. Група прийшла до висновку, що витік з лабораторії є найменш вірогідною гіпотезою, проте ця версія вимагає подальшого розслідування.

Нагадаємо, AstraZeneca змінила назву своєї вакцини від COVID-19.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк