09.04.2021, 18:45

Цікаві факти про життя принца Філіпа, смерть якого потрясла весь світ

принц филипп

Вранці 9 квітня у Віндзорському замку (Великобританія) помер чоловік Єлизавети II принц Філіп. Він не дожив всього два місяці до 100-річного ювілею.

Новина про те, що принца не стало, з'явилася на офіційних сторінках королівської сім'ї в Instagram та Twitter, передає Час Пік.

"З глибоким сумом Її Величність Королева оголосила про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Величність мирно помер сьогодні вранці у Віндзорському замку. Королівська сім'я приєднується до людей з усього світу, оплакуючи його втрату", - йдеться в повідомленні.

Що стало причиною смерті - поки не повідомляється.

Що відомо про принца Філіпа?

Принц Філіп Маунтбеттен народився 10 червня 1921 в Греції, на острові Корфу. З народження він носив титул принца Грецького та Данського. Батьком Філіпа був принц Андрій, син короля Греції Георга I. Примітно, що його бабуся з боку батька - Ольга Костянтинівна Романова, внучка російського царя Миколи I. Мати - Аліса Баттенберг, племінниця останньої російської імператриці Олександри Федорівни і троюрідна сестра Миколи III. У принца були чотири сестри, яких вже немає в живих.

(Батьки принца Філіпа)

Відомо, що принц Філіп був хрещений за православним обрядом.

Через рік після його народження, сім'я була вигнана з Греції і влаштувалася в Парижі. Надалі хлопчика відправили до родичів в Лондон.

Навчався принц в Німеччині, пізніше в Шотландії. У 1940 році закінчив навчання в Королівському військово-морському коледжі в Дартмуті в званні мічмана. Після закінчення Другої світової війни, під час якої служив у Військово-морському флоті, отримав звання старшого лейтенанта.

(Принц Філіп в молодості)

Одруження на Єлизаветі II

Майбутнє подружжя познайомилося під час навчання принца в коледжі. Цікавим фактом є те, що Єлизавета II та Філіп - чотириюрідні брат і сестра. Після листування, яке тривало кілька років, герцог Единбурзький попросив у короля Великобританії дозволу на одруження. Це сталося в 1946 році. У червні 1947 року відбулися заручини, одруження - 20 листопада.

У зв'язку з одруженням принцу довелося відмовитися багато від чого. Зокрема, він зрікся грецького православ'я і прийняв англіканство, відрікся від своїх титулів (принц Грецький та принц Данський), а також прийняв адаптовану для англійської мови версію прізвища своєї матері - Маунтбеттен.

Напередодні шлюбу йому були присвоєні нові титули - герцог Единбурзький, граф Меріонетський і барон Грінвічський. Титул принца присвоєно в 1957 році.

Основна діяльність принца Філіпа полягала у виконанні церемоніальних та благодійних обов'язків, пов'язаних з королівською сім'єю. Брав активну участь у громадському житті, а також був президентом Міжнародної федерації кінного спорту та Всесвітнього фонду дикої природи.

У шлюбі з королевою народилися четверо дітей: Чарльз, принц Уельський, принцеса Анна, принц Ендрю, герцог Йорський і принц Едвард, граф Уессекскій.

У 2011 році, коли здоров'я почало погіршуватися, принц Філіп заявив про скорочення суспільних функцій, які повністю перестав виконувати в 2017 році. При цьому він продовжував супроводжувати дружину на всіх заходах.

Цікаві факти з життя

  • Принц Філіп - справжній довгожитель королівської сім'ї. Ще в 2016 році він "побив рекорд" довголіття серед чоловіків, які пов'язані з родом королеви Вікторії.
  • Можливо, причиною довголіття є те, що все життя, кожен день, він робив зарядку. Крім того, за день до весілля з Єлизаветою II принц кинув палити - раз і назавжди. Хоча до цього був завзятим курцем.
  • За свідченнями сучасників, Єлизавета II закохалася в принца з першого погляду і ніколи не розглядала в ролі свого чоловіка когось іншого. Дійсно, герцог Единбурзький був дуже красивим і неодноразово визнавався різними виданнями найкрасивішим чоловіком Великобританії. Ще 5 років тому за версією журналу GQ він займав 33 місце в рейтингу найбільш стильно одягнених знаменитостей Англії.
  • Обручка, яку принц Філіп подарував Єлизаветі II і яку вона досі не знімає, зроблена з діадеми його матері. Мати принца до останніх днів жила в королівському палаці. Відомо, що вона страждала психічним розладом - шизофренією.
  • Особливу увагу заслуговує почуття гумору принца Філіпа. Відомо, що вперше після народження побачивши свого сина, принца Чарльза, він запитав: "Чому він так схожий на сливовий пудинг?".
  • Згідно із заповітом, принц Філіп не хотів королівських похоронів. Він заповідав, щоб його поховали у військовій формі в каплиці Сент-Джеймського палацу у Віндзорі. Не виключено, що це саме так і станеться.

У зв'язку зі смертю принца Філіпа у Великобританії оголошено жалобу. Коли і де пройдуть похорони - поки не повідомляється.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк