06.05.2021, 09:05

Опубліковано підсумкове комюніке G7: Росію закликали до деескалації на кордонах України і в Криму

страны G7

У Великобританії опубліковано підсумкове комюніке, яке було прийнято на зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць G7.

Міністри закордонних справ G7 (Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії та США) за підсумками саміту в Лондоні закликали Росію до деескалації на кордонах України та в окупованому Криму. Про це йдеться в ]]>комюніке]]>, опублікованому 5 травня, повідомляє Час Пік.

Перш за все, міністри закликали Росію остаточно відвести свої війська від українських кордонів.

"Вкрай важливо, щоб Москва повністю відвела свої сили та вжила заходів щодо зниження напруженості...

Ми глибоко стурбовані тим, що надалі спостерігається негативна картина безвідповідальної та дестабілізаційної поведінки. Це й значне нарощування російських військових збройних сил на кордонах України та в незаконно анексованому Криму, спрямована на зловмисну підривну ​​діяльність проти демократичних систем інших країн, і шкідлива кіберактивність, і використання дезінформації", - наголошується в документі.

Також міністри відзначили підтримку спроб Франції та Німеччини у нормандському форматі щодо забезпечення повного виконання Мінських домовленостей Росією.

"Ми залишаємося повністю відданими виконанню санкцій, нагадуючи, що тривалість міжнародних санкцій пов'язана з повним виконанням Росією своїх зобов'язань в рамках Мінських домовленостей і поверненням Криму", - наголошується в заяві G7.

Міністри закликали Росію до деескалації ситуації на кордонах України і в незаконно анексованому Криму. Вони шкодують, що Росія не виконала свої міжнародні зобов'язання та не дала роз'яснення щодо посилення військ поблизу кордону України. 

Міністри закордонних справ G7 також висловили стурбованість діями Росії на Чорному морі, зокрема, блокуванням Керченської протоки для судноплавства. Крім цього, вони вітали створення міжнародної Кримської платформи.

"Ми підтверджуємо свою підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами" - підкреслили глави МЗС країн "Великої сімки".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк