17.05.2021, 07:56

Одна з найбільших дірок на планеті: Цікаві факти про найбільший алмазний кар'єр в світі

кимберлитовая трубка "Мир"

Найбільший за загальним обсягом алмазний кар'єр у світі - кімберлітова трубка "Мир" знаходиться поблизу міста Мирний в 800 кілометрах від Якутська. Саме місто з'явилося вже після відкриття трубки і було названо на її честь. Кар'єр має глибину 525 метрів та діаметр 1,2 кілометра.

Розробка родовища проходила у вкрай важких кліматичних умовах. Щоб пробитися через вічну мерзлоту, її доводилося підривати динамітом. Час Пік розповість кілька цікавих фактів про найбільший алмазний кар'єрі в світі.

кимберлитовая трубка "Мир"

Цікаві факти

У якутському фольклорі живе легенда про походження якутських родовищ. Одного разу Бог пролітав над Якутією, але при -70 градусів у нього замерзли руки, і він упустив всі скарби на землю. Серед них були золото, камені-самоцвіти та алмази, якими так багата Якутія.

Кімберлітова трубка - це гігантських розмірів стовп кімберлітової породи (названої так на честь міста Кімберлі - алмазної столиці ПАР), який йде в землю на 150 кілометрів. Утворення кімберлітової трубки відбувається під час виверження вулкана. Кілька мільярдів років тому магма пробила земну кору і винесла до поверхні вулканічні уламки і мінерали, в тому числі алмази. На поверхні землі трубка відзначена кратером діаметром 1-2 кілометри.

кимберлитовая трубка "Мир" кимберлитовая трубка "Мир" кимберлитовая трубка "Мир"

Корінне родовище алмазів відкрили якутські геологи у 1955 році. До 1960 року видобуток алмазів становив 2 кілограми на рік, з них 20% мали ювелірну цінність, а решта були задіяні в промислових цілях.

З 1960 по 2001 рік в кар'єрі видобуто алмазів на 17 мільярдів доларів.

У 2001 році видобуток відкритим способом в кар'єрі "Мир" було припинено. Геологи розвідали, що глибина залягання алмазів перевищує 1 км, а витягувати їх з рудника відкритим способом нерентабельно.

кимберлитовая трубка "Мир"кимберлитовая трубка "Мир"

Через величезну кількість алмазів, що залягають на великій глибині, родовище "Мир" цілком можна розробляти ще більше тридцяти років. Зараз дно рудника законсервовано для підготовки до відпрацювання верхніх підземних горизонтів.

Гелікоптерам категорично заборонено літати над кар'єром, тому що величезна воронка засмоктує в себе літальні апарати.

В останні роки кар'єрні вантажівки "накручували" по спіралевидній дорозі 8 км від дна до поверхні.

Воронка створює загрозу зсувів. Існують побоювання, що вона може поглинути всі прилеглі до неї території, в тому числі однойменне селище.

Вчені думають над проектом екоміста в нині порожній величезній ямі.

Найбільший алмаз, знайдений в Росії, було видобуто в кар'єрі "Мир" 23 грудня 1980 року. Він важить 342,5 карата (більше 68 г) і називається "XXVI з'їзд КПРС". Нині алмаз зберігається в Алмазному фонді Московського Кремля і є найбільшим алмазом в колекції Алмазного фонду Кремля. Якутський алмаз знаходиться на 25 місці серед найбільших і знаменитих алмазів в світі.

алмаз "XXVI съезд КПСС"

Зараз кімберлітова трубка - місцева визначна пам'ятка. Тут встановлено пам'ятний знак та оглядовий майданчик.

кимберлитовая трубка "Мир" кимберлитовая трубка "Мир"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк