24.05.2021, 20:18

Білорусь і Латвія взаємно висилають послів та всіх дипломатів: причиною став прапор

Марина Началова | Всі новини автора

Білорусь оголосила про видворення посла Латвії, а також всіх дипломатів і співробітників латвійського посольства.

Про це заявив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей, передає Час Пік з посиланням на провладне білоруське видання "Белта".

"Послу запропоновано покинути Білорусь протягом 24 годин. Всьому дипломатичному і адміністративно-технічному складу посольства також запропоновано покинути Білорусь - протягом 48 годин. Залишити тут одного адміністративно-технічного працівника для догляду за будівлею", - сказав Макей.

Причиною такого кроку білоруської влади став інцидент в Ризі, де зараз проходить чемпіонат світу з хокею. У центрі міста встановлені прапори країн - учасниць турніру. Мер Риги Мартіньш Стакіс і міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич замінили діючий державний прапор Білорусі на біло-червоно-білий прапор, який використовує білоруська опозиція.

"Серед прапорів чемпіонату з хокею ми піднімаємо прапор вільної Білорусі, який мені довірили білоруські політемігранти! Прапори, що символізують режим, який займається державним тероризмом, не можна вивішувати в Ризі - ми їх зняли", - написав Мартіньш Стакіс у Твіттері.

Макей назвав ці дії "актом державного вандалізму", послу Латвії вручили ноту, вимагають повернути державний прапор Білорусі на місце і провести розслідування.

У відповідь на висилку свого посла і дипломатів, в МЗС Латвії заявили про аналогічні дії щодо Білорусі.

"Реагуючи на дії Білорусі, Міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного в справах Білорусі, щоб проінформувати про ідентичні дії і про видворення білоруських дипломатів до моменту нормалізації відносин", - заявили в прес-служба відомства.

Нагадаємо, після інциденту з примусовою посадкою літака в Мінську деякі авіакомпанії відмовляються літати над Білоруссю.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну підготувати рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: