27.05.2021, 07:25

Переворот у Малі: військові закрили кордони і ввели комендантську годину

Военный переворот в Мали

У Малі військова влада закрила кордони і ввела комендантську годину в країні. Таке рішення було прийнято у зв'язку з політичною кризою, яка виникла після військового перевороту, в результаті якого у відставку пішли тимчасовий президент та прем'єр-міністр.

На ситуацію в Малі вже відреагували в ООН, Африканському та Європейському Союзі, США, Німеччині та Великій Британії. Військових закликали негайно звільнити політиків, назвавши подію спробою насильницького захоплення влади, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Комендантська година діє по всій країні з 20:00 до 06:00 за місцевим часом. Аеропорт Бамако і сухопутні прикордонні переходи закриті. На даний момент невідомо, коли скасують введені обмеження.

Військові взяли під варту президента країни, прем'єр-міністра та міністра оборони тимчасового уряду, призначеного після військового перевороту 2020 року. 

Тимчасовий президент і прем'єр-міністр Малі подали у відставку в середу, через два дні після їх арешту військовими. Заарештовані тимчасовий президент країни Ба Ндао та прем'єр-міністр Моктар Уан були доставлені на армійську базу біля столиці країни Бамако.

Місія ООН в Малі та Державний департамент США вимагають негайного звільнення президента і членів уряду.

Нагадаємо, у серпні 2020 року військові за одну добу захопили владу в Малі, заарештувавши тодішнього президента і прем'єр-міністра. Глава держави заявив про свій вихід у відставку. Після військового перевороту в Малі створили перехідний уряд строком на 18 місяців.

Міжнародні держави побоюються, що політична криза може ще більше дестабілізувати країну, яку ісламістські угруповання, пов'язані з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою", використовують в якості стартового майданчика для атак по всьому регіону.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк