14.06.2021, 19:23

Територіальна цілісність України, вступ до Альянсу та агресія Росії: про що говорили на саміті НАТО

Ольга Романец | Всі новини автора
саммит НАТО

Сьогодні, 14 червня, відбувся 31-й саміт Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Одна з головних цілей саміту - досягнення прогресу в новій стратегічній концепції, відомої як НАТО-2030.

Як заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, нова концепція НАТО буде націлена на стримування Росії і Китаю. На відміну від Стратегічної концепції НАТО від 2010 року, в цьому документі Росію чітко ідентифікують як загрозу. Є також дуже чітка кваліфікація дій Росії у вигляді не тільки неодноразових згадок про незаконну анексію Криму, а й про "вторгнення та окупацію частини Східної України".

Цей саміт НАТО в певному сенсі позачерговий. Захід спочатку повинні були провести восени 2021-го, передає Час Пік.

Хоча захід пройшов без участі нашої держави, але питання України було на порядку денному. Зокрема, обговорювалася територіальна цілісність України та шанси нашої держави вступити до Альянсу. Крім того, говорили і про ситуацію в Білорусі, а також про захист Європи від Росії і Китаю.

Територіальна цілісність України

У НАТО підтримують територіальну цілісність і суверенітет України.

"Відповідно до своїх міжнародних зобов'язань ми закликаємо Росію вивести війська... Ми рішуче засуджуємо і не визнаємо незаконну анексію Криму Росією і засуджуємо її тимчасову окупацію. Необхідно покласти край порушенням прав людини і порушенням прав кримських татар і членів інших місцевих громад. Недавнє масоване нарощування Росією військової потужності і дестабілізуюча діяльність в Україні і навколо неї призвели до подальшої ескалації напруженості і підриву безпеки", - йдеться в комюніке за підсумками саміту.

У НАТО закликають Росію відмовитися від нарощування військової потужності і припинити обмежувати судноплавство в деяких частинах Чорного моря, а також припинити перешкоджати доступу до Азовського моря і українських портів.

"Ми високо оцінюємо стриману позицію України і дипломатичний підхід у цьому контексті. Ми прагнемо зробити свій внесок у деескалацію. Ми також нарощуємо нашу підтримку Україні. Ми закликаємо до повного виконання Мінських угод усіма сторонами і підтримуємо зусилля "Нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи", - йдеться в повідомленні.

НАТО прийме Україну, але наполягає на реформах

"Ми підтверджуємо рішення, прийняте на саміті в Бухаресті в 2008 році, про те, що Україна стане членом Альянсу через План дій щодо членства (ПДЧ) як невід'ємної частини цього процесу. Ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також інших рішень, в тому числі і те, що кожен партнер буде оцінюватися по достоїнству", - йдеться в документі. У рішенні жодного попереднього саміту НАТО після 2008 року не звучало таких формулювань щодо України. Щодо Грузії таке формулювання звучить з 2018 року.

У документі також сказано, що щорічні національні програми в рамках Комісії НАТО - Україна (NUC) залишаються механізмом, за допомогою якого просуваються спрямовані на євроатлантичну інтеграцію реформи.

"Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках NUC, для досягнення своєї мети з реалізації принципів і стандартів НАТО", - йдеться в повідомленні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО надасть Україні допомогу зі вступом до Альянсу.

"Головний сигнал буде такий: НАТО підтримує Україну. Ми надаємо політичну підтримку, активізуємо практичну підтримку в рамках контексту НАТО, а також на двосторонній основі, як це роблять інші країни НАТО... Ми активізуємо нашу діяльність для того, щоб допомогти Україні. Ми надамо допомогу в проведенні реформ для просування по шляху інтеграції", - заявив Столтенберг.

Він також додав, що Україна і країни Альянсу приймають рішення, коли Україна стане повноправним членом НАТО.

"Кожна країна має право вибору шляху. Сигнал такий: Україна і 30 країн Альянсу приймають рішення, коли Україна стане членом НАТО. Росія не має тут права голосу", - підкреслив він.

Захист Європи

Президент США Джо Байден заявив союзникам по НАТО, що оборона Європи є "священним обов'язком" для Сполучених Штатів.

"Європейський союз залишається унікальним і важливим партнером НАТО. Стратегічне партнерство НАТО-ЄС має важливе значення для безпеки і процвітання наших країн і євроатлантичного регіону. НАТО визнає важливість сильнішої і більш дієздатної європейської оборони", - заявив Байден.

США і країни Балтії домовилися посилювати відповідь Росії і Китаю

Президент США Джо Байден домовився з лідерами Естонії, Латвії та Литви зміцнювати взаємодію і партнерство, в тому числі в рамках НАТО на тлі викликів з боку Росії і Китаю.

"Ми стоїмо перед новими викликами: Росія, дії якої не виправдовують наших надій, а також Китай", - зазначив Байден.

Події в Білорусі

У НАТО як і раніше глибоко стурбовані подіями в Білорусі з серпня 2020 року.

"Політика і дії Білорусі мають наслідки для регіональної стабільності і порушують принципи, що лежать в основі нашого партнерства. НАТО буде зберігати пильність і стежити за наслідками для безпеки Північноатлантичного союзу", - йдеться в повідомленні.

У НАТО зазначили, що готові до взаємовигідного партнерства між НАТО і Білоруссю з урахуванням політичних умов і умов безпеки.

Телефонна розмова Зеленського і Джонсона

Сьогодні, 14 червня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном.

Володимир Зеленський наголосив на важливості чіткої перспективи членства в Альянсі для України.

"Ми зробили все, що потрібно для отримання Плану дій щодо членства. Прийшов час, щоб наші партнери і союзники підтримали Україну конкретними діями і рішеннями", - підкреслив президент.

Також Володимир Зеленський підтвердив запрошення Борису Джонсону відвідати Україну для участі в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві та заходах з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Під час спільного інтерв'ю Reuters, Associated Press і Agence France-Presse, Зеленський сказав, що розраховує отримати остаточну відповідь від президента США Джо Байдена щодо Плану дій щодо членства в НАТО для України.

Він також зазначив, що Україна доводить, що готова бути в НАТО більше, ніж більшість країн ЄС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк