21.06.2021, 14:26

У Страсбурзі стартує літня сесія ПАРЄ

сессия ПАСЕ

У Страсбурзі (Франція) 21 червня розпочинається літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). На порядку денному значиться питання захисту прав кримських татар.

У Страсбурзі стартує сесія ПАРЄ. Сесія відбудеться з 21-го по 24 червня. Про це повідомляється на сайті Асамблеї, повідомляє Час Пік.

Сесія пройде в гібридному форматі: частина учасників прибула до Страсбургу і працюватиме фізично в палаці "Європа", ще частина приєднається по відеозв'язку.

У середу, 23 червня, Асамблея проведе дебати та прийме резолюцію щодо ситуації з кримськими татарами в окупованому Росією Криму.

У резолюції значаться наступні пункти:

  • скасувати незаконну анексію Криму;
  • провести повне і прозоре розслідування смертей і зникнень політичних активістів, які критикували анексію;
  • утриматися від тиску і погроз закрити незалежні ЗМІ та відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR;
  • утримуватися від переслідувань і тиску на кримськотатарські установи та організації;
  • дозволити національному лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву та голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову повернутися до Криму і дозволити їм вільно проходити адміністративний кордон;
  • забезпечити дотримання прав кримських татар і українців.

За словами народного депутата Євгенії Кравчук, для української делегації було принципово важливо, щоб розгляд резолюції не відкладався.

"Для нашої делегації було принципово важливо, щоб розгляд резолюції не відтерміновувався (як це планувала зробити Асамблея через вибори у РФ). Повернення теми – це важлива перемога, адже порушення прав кримських татар з боку окупаційної влади у Криму досі тривають, люди потребують захисту і відновлення справедливості. Очікуємо спротив з боку російської делегації і намагання зашкодити позитивному голосуванню в залі", – написала Кравчук на своїй сторінці в Facebook.

Також серед основних питань порядку денного сесії ПАРЄ: термінові дебати щодо Білорусі, соціально-економічна криза, викликана пандемією COVID-19, правові наслідки введення так званих COVID-сертифікатів тощо.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: