25.06.2021, 12:28

Лідери країн ЄС не підтримали заклик Меркель запросити Путіна на саміт

саммит лидеров ЕС

Лідери країн Євросоюзу відхилили пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо проведення саміту глав держав ЄС за участю президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомила сама канцлер після першого дня дводенного саміту лідерів ЄС, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Це була дуже ґрунтовна і непроста дискусія. Ми ще раз визначилися, за яких умов ми готові працювати і більш тісно взаємодіяти з Росією. Я б хотіла більш сміливого кроку. Будуть розроблені формати та умови переговорів з Росією. Але не на рівні лідерів", - зазначила Меркель.

Пропозиція лідерів Німеччини та Франції щодо проведення офіційних переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним була відхилена лідерами країн Євросоюзу і після тривалих переговорів була виключена з заключного комюніке саміту ЄС.

Як повідомляють західні ЗМІ, пропозиція піддалася критиці з боку ряду учасників переговорів. 

Зокрема, Марк Рютте з Нідерландів заявив журналістам, що не буде присутній на переговорах з Путіним. Клаус Йоханніс з Румунії вважає, що про саміт з РФ говорити поки рано, а Кая Каллас з Естонії заявила, що з подивом виявила, що це питання стоїть на порядку денному.

Нагадаємо, напередодні саміту ЄС канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Євросоюз повинен прагнути до прямої розмови з президентом Росії Володимиром Путіним і шукати шляхи прямих переговорів. Меркель запропонувала запросити Путіна на саміт глав держав ЄС, її ініціативу підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк