11.08.2021, 10:03

Facebook видалив російську мережу з дезінформації щодо вакцин проти COVID-19

facebook

Facebook видалив російську мережу з дезінформації щодо вакцин проти COVID-19. Було видалено близько 300 акаунтів.

Facebook видалив 300 акаунтів, зареєстрованих в Росії, які були пов'язані з поширенням дезінформації щодо вакцини від COVID-19, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

Йдеться про мережу облікових записів, пов'язаних з маркетинговою фірмою Fazze, дочірньою організацією зареєстрованої у Великобританії фірми AdNow, яка проводила операції з території Росії. Фірма прагнула залучити впливових осіб для поширення антивакцинаторського контенту. Як повідомили в компанії, операція була націлена в першу чергу на Індію, Латинську Америку та США.

Слідчі Facebook назвали кампанію "пральною машиною дезінформації". Там створювали неправдиві статті та петиції на таких форумах, як Reddit, Medium і Change.org, а також використовували фейкові акаунти на Facebook та Instagram. Потім "впливовим особам" надавали посилання, хештеги та багато іншого для поширення дезінформації, що стосується вакцин.

Компанія Facebook, зокрема, видалила 65 акаунтів у соціальній мережі Facebook та 243 акаунти в Instagram.

Інформаційна кампанія акаунтів мала дві хвилі з перервою в п'ять місяців. Спочатку в листопаді-грудні 2020 поширювалися коментарі та меми, які стверджували, що вакцина від коронавірусу AstraZeneca перетворює людей на шимпанзе. В якості "аргументу" використовувалося те, що препарат створено на основі аденовірусу цієї тварини.

Через п'ять місяців акаунти почали ставити під питання безпеку вакцини Pfizer. Обидві інформаційні хвилі збіглися з обговоренням урядів ряду країн дозволу на екстрене застосування цих препаратів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк