12.08.2021, 09:31

В Афганістані талібам здався армійський корпус урядових військ

Иллюстративное фото / Открытый источник

Бойовики руху "Талібан" за тиждень захопили столиці дев'яти з 34 провінцій Афганістану. Цілий армійський корпус Збройних сил Афганістану здався бойовикам поблизу міста Кундуз на півночі країни.

Бої йдуть все ближче до Кабула, а джерела в уряді США кажуть, що до падіння столиці Афганістану залишилося від одного до трьох місяців, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

Армійський корпус оголосив капітуляцію після того, як кілька днів утримував військову базу на околиці Кундуза поблизу аеропорту. Таліби запропонували тим, хто здався, захист за умови, що військові не будуть залишати провінцію Кундуз.

Лідери афганського руху "Талібан" заявили, що не мають наміру вести переговори з владою Афганістану до тих пір, поки на посаді президента країни знаходиться Ашраф Гані.

США розглядають можливість закрити своє посольство в Кабулі. Також Вашингтон планує до кінця серпня евакуювати американських дипломатів.

Бойовики "Талібану" активізували наступ після того, як Афганістан почали залишати американські війська. Президент Джо Байден 11 серпня заявив, що не шкодує про виведення військ.

"Ми витратили понад трильйон доларів за 20 років, ми навчили і забезпечили сучасним зброєю і спорядженням 300 тисяч співробітників афганських сил безпеки. Ми втратили тисячі людей. Вони повинні боротися. Їх більше, ніж талібів", - сказав Байден.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк