15.08.2021, 17:01

Пообіцяли поважати права жінок: У Талібані розповіли, як будуть керувати Афганістаном

Марина Началова | Всі новини автора
талибан

Ісламістський рух Талібан заявив про взяття під контроль усієї території Афганістану і вимагає мирної передачі влади якомога швидше. Втім, офіційна влада країни вже згодні на цю умову, тож перехід Афганістану під управління Талібану, схоже, відбудеться вже скоро.

Представник Талібану Сухейль Шахін дав коментар Бі-бі-сі та розповів, як ісламісти будуть керувати Афганістаном, передає Час Пік.

Шахін заявив, що угруповання прагне до створення інклюзивного афганського уряду, в якому зможуть взяти участь усі афганці. Також він заявив, що ісламісти будуть поважати права жінок і преси.

Стрімкий наступ Талібану, який захопив усю країну всього за 10 днів, викликав особливі побоювання з приводу того, що може чекати на жінок країни. Коли Талібан раніше контролював Афганістан, в період з 1996 по 2002 рік, угруповання практикувало версію закону шаріату, яка включала побиття камінням за перелюб, ампутацію кінцівок за крадіжку і заборону дівчаткам старше 12 років ходити в школу.

Шахін своїми заявами, схоже, вирішив заспокоїти заклопотаність світу з цього приводу. За його словами, жінкам доведеться носити хіджаб, але їм буде дозволено залишати свої будинки самим. Також жінкам збережуть доступ до освіти і роботі.

При цьому, за даними Бі-бі-сі, заяви Шахіна розходяться з повідомленнями, що надходять з інших регіонів країни, які потрапили під контроль талібів. Так, в Кандагарі жінкам, які працюють у банку, сказали, що їх роботу тепер буде виконувати їх родич; в інших регіонах були повідомлення про те, що жінок не випускали на вулицю поодинці і змушували носити паранджу.

Шахін також додав, що засобам масової інформації буде дозволено критикувати кого завгодно, але не слід вдаватися до "вбивства особистості".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: