30.08.2021, 12:32

Ураган четвертої категорії "Іда" вдарив по Луїзіані і повернув назад річку Міссісіпі

Ураган "Ида" ударил по Луизиане

Ураган четвертої категорії "Іда" досяг узбережжя Мексиканської затоки і вдарив по штату Луїзіана. Там оголосили надзвичайну ситуацію, почали евакуацію жителів прибережних районів.

Без електропостачання залишився весь Новий Орлеан. За даними сервісу PowerOutage.US, у всій Луїзіані без світла залишилося понад 900 тисяч осіб, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ. 

Влада штату побоюється, що нинішній ураган стане найсильнішим за останні півтора століття й перевершить по потужності удар стихії 2005 року, коли під водою опинилася практично вся територія Нового Орлеану. 16 років тому ураган "Катріна", який заподіяв великі руйнування, мав 3-ю категорію.

Швидкість вітру досягає 240 км/год. Влада Луїзіани заявила, що "Іда" стане серйозним випробуванням для дамб та інфраструктури регіону. Метеорологи прогнозують посилення швидкості вітру найближчим часом. Попередження про необхідність евакуації діє на береговій лінії протяжністю понад 320 км.

Провідний гідролог Геологічної служби США Скотт Перріен повідомив, що на південному сході Луїзіани річка Міссісіпі тече у зворотному напрямку.

За його словами, зміна напрямку течії Міссісіпі сталася через штормовий нагін води та сильний вітер, швидкість якого досягала 150 миль на годину (більше 240 км/год).

Синоптики переконані, що Луїзіану може накрити страшна повінь. В очікуванні природного лиха місцеві жителі запасаються продуктами, зміцнюють будинки та зводять бар'єри з мішків з піском.

Президент США Джо Байден вже пообіцяв, що постраждалі отримають допомогу від держави. Йдеться про гранти на тимчасове житло та відновлення пошкоджених житлових будинків.

Ураган четвертої категорії "Іда" вдарив по узбережжю в 16-ту річницю з початку урагану "Катріна" - найбільш руйнівного урагану в історії США. У 2005 році стихія забрала життя 1800 осіб.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк