08.09.2021, 07:37

"Талібан" оголосив склад нового уряду Афганістану: реакція США

состав нового правительства Афганистана

Ісламістське угруповання "Талібан" оголосило склад уряду Афганістану. Всі призначені члени уряду належать до талібів та мають релігійне походження.

Представник ісламістського руху "Талібан" Забіхулла Муджахід на прес-конференції в Кабулі 7 вересня оголосив про призначення в новому уряді Афганістану. За словами Муджахіда, всі посади в уряді поки призначені на тимчасовій основі, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Верховним лідером оголошено голову "Талібану" Мавлаві Хайбатулла Ахундзада. Керівником нового афганського режиму буде Мулла Мохаммад Хасан Ахунд.

З 33 посад майже всі зайнято етнічними пуштунами, які складають приблизно 40 відсотків населення Афганістану.

Раніше представники "Талібану" заявляли, що новий уряд Афганістану буде інклюзивним, проте до Кабінету Міністрів увійшли тільки таліби.

США заявили про свою стурбованість після оголошення талібами про новий склад уряду Афганістану, в якому фігурують представники фундаменталістської влади 1990-х та учасники багаторічної війни проти коаліції, очолюваної США.

"Ми відзначаємо, що оголошений список імен складається виключно з осіб, які є членами "Талібану" або їхніми близькими однодумцями, також у списку немає жінок. Ми стурбовані зв’язками та послужним списком окремих осіб. Ми розуміємо, що "Талібан" представив це як тимчасовий кабінет. Однак ми судитимемо про "Талібан" за його діями, а не за словами", – йдеться в заяві Державного департаменту, оприлюдненій 7 вересня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк