23.09.2021, 18:43

Вперше за 30 років в Сомалі показали фільми в кінотеатрі

кино в сомали

У Сомалі, розташованому на північному сході Африки, вперше за 30 років відбувся публічний показ фільму, що розцінюється як важливий крок до культурного відродження країни.

Показ фільму пройшов у Національному театрі в місті Могадішо, столиці Сомалі, передає Час Пік з посиланням на інформацію ВВС.

Щоб потрапити до "зеленої зони", де розташований кінотеатр (а також будівля парламенту та президентський палац), глядачам довелося пройти через кілька блокпостів. Квиток коштував 10 доларів. Він включав перегляд двох короткометражних фільмів сомалійського режисера Ібрагіма КМ: Hoos (Ху) та Date from Hell (побачення з пекла).

За словами директора театру, для сомалійського народу це історична подія, оскільки вселяє надії в культурне відродження країни, яка пройшла за останні роки безліч випробувань.

Відомо, що театр побудували китайські інженери в 1967 році, це був подарунок від китайського лідера Мао Цзедуна. Однак в 1991 році він був закритий у зв'язку з початком громадянської війни. Будівлю театру використовували як базу для бойових командирів.

У 2012 році театр знову відкрили після ремонту, проте будівлю підірвали терористи-смертники руху "Харакат аш-Шабаб", які вважали розважальні програми та фільми "морально зіпсованими".

Читайте також: Вулиці Риму окупували дикі кабани, але вирішити проблему ніхто не може (відео)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк