В Японії почали продавати помідори з модифікованими генами: вони набагато корисніші
В Японії у продажу з'явилися дивовижні помідори, які містять в п'ять разів більше гамма-аміномасляної кислоти.
Через це томати дуже корисні людям з гіпертонією, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.
Багато країн забороняють вирощувати та продавати модифіковані овочі. Тому процес схвалення дуже складний і довгий. А ось в Японії все навпаки. Компанія Sanatech Seeds попросила у регуляторів дозвіл на виробництво та збут томатів з відредагованим геномом в 2020 році і ініціатива була в короткі терміни схвалена.
Сорт помідорів, над яким експериментували генетики, - популярний в країні Sicilian Rouge. До нього застосували технологію CRISPR/Cas. У модифікованих томатах міститься підвищена кількість гамма-аміномасляної кислоти. Це з'єднання знижує артеріальний тиск і уповільнює серцевий ритм.
Вартість трьох кілограмів таких томатів - близько 68 доларів.
Варто відзначити, що продукти з відредагованим геномом та генно-модифіковані продукти - це абсолютно різні речі. У другому випадку генетики цілеспрямовано здійснюють коригування генів, щоб проявилася та чи інша якість.
У ЗМІ висловлюють думку, що розраховувати на масове виробництво подібних продуктів найближчим часом не варто, оскільки в більшості країн вони під забороною на рівні законодавства.
Читайте також: Ліки, які приймав кожен українець, виявилися небезпечними
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |