11.10.2021, 07:20

"Ми - Європа!": У Польщі проходять багатотисячні антиурядові акції протесту

Акция "Остаюсь в ЕС" в Варшаве

У Варшаві та багатьох інших польських містах проходять проєвропейські акції протесту. Вони стали відповіддю на рішення Конституційного Суду, який постановив, що деякі положення законодавства ЄС несумісні з польською Конституцією.

10 жовтня в Польщі тисячі людей вийшли на акції протесту проти рішення Конституційного суду країни про верховенство законодавства Польщі над законами Європейського Союзу, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Тільки у Варшаві на вулиці вийшли близько 100 тисяч поляків. Акції протесту відбулися також у Кракові, Познані та Вроцлаві. Наймасштабніша акція відбулася на Замковій площі у Варшаві. Демонстранти зібралися на площі під гаслами "Ми залишаємося!", "Ми - Європа!"

Підтримати мітингувальників прийшов екс-президент Євроради, екс-прем'єр Польщі та лідер опозиційної партії "Громадянська платформа" Дональд Туск. Напередодні він закликав людей взяти участь в акції протесту та рятувати Польщу.

"Ми повинні врятувати Польщу, ніхто не зробить цього за нас", - написав він у Twitter.

На мітингах виступали громадські активісти, учасники Варшавського повстання 1944 року, відомі польські актори, літератори. Всі вони закликали поляків не допустити виходу країни з ЄС.

Напруга у відносинах Польщі та Євросоюзу з'явилася вже давно. Взимку 2019 року на тлі скандалу навколо судової реформи навіть говорилося про можливе виключення країни з ЄС.

У жовтні 2021 року Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, що європейське право не може бути вище національного законодавства. В ЄС вже пригрозили наслідками.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк