22.10.2021, 12:56

Молдова ввела режим НС у сфері енергетики через дефіцит газу

Молдова

Уряд Молдови схвалив введення режиму надзвичайного стану у сфері енергетики строком на 30 діб у зв'язку з енергетичною кризою.

Уряд Молдови схвалив введення надзвичайного стану у сфері енергетики строком на 30 днів - на період з 22 жовтня по 20 листопада, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Введення НП - технічна процедура, необхідна для забезпечення енергетичної безпеки країни та виділення грошей для покупки газу з альтернативних джерел.

На молдавському газовому ринку спостерігається дефіцит газу в обсязі близько 16 млн кубічних метрів. При цьому необхідні обсяги газу в жовтні покриті лише на 67%. Тиск у газотранспортній мережі досяг критичного рівня, що може порушити функціонування газових систем. Оскільки "Молдовагаз" не тримає свого слова і не забезпечує необхідний тиск газу на вході, ми змушені в терміновому порядку перейти до альтернативного плану", - заявила прем'єр-міністра країни Наталія Гаврилиця, зазначивши, що винесе це рішення на розгляд парламенту.

Вона попросить депутатів парламенту проголосувати за введення надзвичайного стану через газову кризу. Введення в країні надзвичайного стану дає уряду повну свободу дій для вжиття жорстких заходів.

Віце-спікер парламенту Міхай Попшой запевнив, що депутати, більшість з яких представляють Партію дії та солідарності, підтримають цю пропозицію, щоб надати уряду важелі для управління країною в ситуації енергетичної кризи.

Проблема полягає в тому, що багаторічний контракт Молдови з російським "Газпромом" підійшов до кінця 30 вересня. Російський монополіст продовжив контракт на поставку блакитного палива з Кишиневом на місяць, проте встановив цінову планку в 790 дол. за тисячу кубів (до цього вартість була 550 дол.).

Більш того, російська сторона на третину скоротила поставки в бік Молдови. На думку деяких експертів, таким чином Кремль карає Кишинів за відмову від проросійського напрямку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк