28.10.2021, 08:27

Держдеп США видав перший паспорт з відміткою гендеру "X"

США, паспорт

У Сполучених Штатах видали перший американський паспорт з позначенням гендерної приналежності символом "Х". Таким чином США приєдналися до Канади, Австралії, Нової Зеландії та ряду інших країн з аналогічною паспортною політикою.

Держдепартамент США видав перший паспорт з відміткою гендеру "X" людині, яка не ідентифікує себе як чоловіка або жінку, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Держдеп заявив, що продовжує процес оновлення своєї політики щодо гендерних маркерів у паспортах США, щоб краще обслуговувати всіх громадян країни незалежно від їх гендерної ідентичності. 

"У зв'язку з видачею цього паспорта я хочу ще раз підтвердити прагнення Державного департаменту просувати свободу, гідність і рівність всіх людей, у тому числі ЛГБТКІ+", - заявив прес-секретар Держдепу США Нед Прайс.

Рішення прийнято в рамках оновлення політики США щодо гендерних маркерів у паспортах США та консульських свідоцтвах про народження за кордоном (CRBA).

Всі бажаючі зможуть отримувати такі паспорти з початку 2022 року, коли департамент підготує систему та оновить форму отримання документа, в якій з'явиться функція вибору третього гендеру для небінарних людей, інтерсекс- та трансгендерів.

Спеціальний дипломатичний посланник США з прав ЛГБТК Джессіка Стерн назвала ці кроки історичними та святковими, заявивши, що вони привели урядові документи у відповідність з "живою реальністю", згідно з якою існує більш широкий спектр статевих характеристик людини, ніж це відображено в двох попередніх позначеннях.

"Коли людина отримує документи, що засвідчують особу, які відображають її справжню суть, вона живе з великою гідністю та повагою", - заявила Стерн.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк