03.11.2021, 09:26

У Польщі розпочалися випробування української вакцини від COVID-19

Иллюстративное фото / Открытый источник

У лабораторії польського міста Гданськ розпочали випробування української вакцини від коронавірусу. Її планують випускати у вигляді таблеток, спрею чи мікстури. Препарат, якому у світі аналогів немає, вирощено на дріжджах.

Дослідження проводять у Польщі, бо в Україні немає відповідних лабораторій, повідомляє Час Пік із посиланням на українські ЗМІ.

У 2020 році Інститут біології клітин НАН України у Львові отримав грант близько 10 мільйонів гривень на розробку вакцини від коронавірусної інфекції. Львівські біологи створили продуценти вірусних білків на основі дріжджів. Проєкт, розрахований на півтора року, на стадії завершення.

"Ця вакцина становить собою білок або декілька білків коронавірусу, у першу чергу білок «шипа». Найважливіше, щоб там був рецептор, та ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень. Але, додатково, ми ще синтезуємо на спеціальних дріжджах, гуманізованих, які модифікують білки, ще інші білки коронавірусу. Ця суміш більш ефективно діятиме, викликаючи появу антитіл", - заявив керівник Інституту біології клітин у Львові Андрій Сибірний.

За словами академіка, результат буде відомий за два-три тижні, після чого випробування проведуть на трансгенних мишах, вразливих до людського коронавірусу.

"В Україні немає жодної лабораторії, яка розмножує коронавірус. Інститут у Гданську займається імуногенністю, потім проситимемо колег у Кракові провести експеримент на трансгенних мишах після зараження коронавірусом. Бо це єдина лабораторія у Польщі, яка розмножує коронавірус", - заявив Сибірний.

Коли лабораторне дослідження покаже ефективність вакцини, її ще потрібно протестувати на приматах та добровольцях. А потім вакцину потрібно зареєструвати та отримати міжнародний сертифікат.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк